Реформаторите официално поискаха публичност на договорите в енергетиката

8477
Реформаторите официално поискаха публичност на договорите в енергетиката
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Депутатите от Реформаторския блок Димитър Танев, Настимир Ананиев, Димитър Делчев и Борислав Великов внесоха предложение за изменение в Закона за енергетиката, с които се цели изменения в Закона за енергетиката, които целят публичното оповестяване на всички договори между производителите на електричество и дружествата, които купуват от тях.

В мотивите си за законовите изменения посочваме, че тези споразумения регулират стопански отношения, които неоснователно се ползват от режима на търговската тайна, защото ценовите условия по тях се определят не на пазарен принцип, а централизирано – с административни актове на енергийния регулатор, посочи Димитър Танев. Според него в такава ситуация производителите на електрическа енергия не могат да докажат легитимен интерес за опазване в тайна на договорите си за изкупуване на електрическа енергия.

В държавната енергетика вземат повече от премиера, възмути се Зеленогорски

Какво вдигане на цената на тока при средна работна заплата в държавната енергетика 3100 лева, това е недопустимо. Аз твърдя, че трябва ...

Димитър Танев счита, че в интерес на обществото е да знае на базата на какви фактори се образуват цените за електрическа енергия. Такава информираност е в съответствие с принципите на справедливостта в оборота и нуждата всеки потребител да знае за какво и кому плаща, обясни Танев и добави, че това е важно и предвид факта, че гражданите нямат избор на доставчика си на електричество и не могат да влияят върху ценообразуването чрез пазарното си поведение.

В законопроекта също така се предлага създаването на правно задължение за производителите на електрическа енергия да обявяват условията на договорите, при които от тях се изкупува електрическа енергия, допълни Димитър Танев. При сегашното административно регулиране цените се определят от един държавен орган, който досега е действал „на тъмно“, което е предпоставка за корупция, а обществото има интерес да се разкриват сделки, които са насочени към регулирания пазар, подчерта още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика