Рекорден износ на турската отбранителна промишленост

11528
Рекорден износ на турската отбранителна промишленост
Снимка: Getty Images

Турция е увеличила годишния си износ на продукти от отбранителната промишленост с 27% през 2023 г., заяви президентът на Агенцията за отбранителна промишленост Халук Гьоргюн, като информира, че около 230 различни продукта са продавани в 185 държави по света.

Гьоргюн оцени високо представянето на своята агенция през 2023 г. и очерта целите, поставени за 2024 г. на среща с шефовете на бюрата на медиите в Анкара в турската столица, съобщи "Хюриет".

„Мога да кажа, че постигнахме напълно целите, поставени за 2023 г. във всяка област. През 2023 г. счупихме рекорда по отношение на износа на продукти на отбранителната промишленост. Износът на нашата отбранителна индустрия се увеличи с 27% в сравнение с 2022 г. и достигна общо 5,5 милиарда долара“, каза Гьоргюн. Той също така информира, че през 2023 г. са подписани и нови договори на обща стойност над 10 милиарда долара.

„Това е отражение на доверието към нашата отбранителна индустрия“, подчерта служителят, определяйки разрастващата се турска отбранителна индустрия като "изгряващата звезда на Турция".

Гьоргюн припомни, че продуктите на турската отбранителна промишленост са били продадени в 170 страни през 2022 г. и че този брой се е увеличил до 185 страни през изминалата година. „Ние изнасяме около 230 различни продукта на отбранителната промишленост“, каза той.

Турция се превърна в един от водещите износители на дронове и въоръжени дронове през последните години, тъй като тези продукти са доказали качеството си както в Турция, така и в страните, в които се използват активно.

„За нас фактът, че нашите продукти се продават и използват ефективно от нашите приятели и съюзници, е добро доказателство за успеха на нашата индустрия“, допълни Халук Гьоргюн.

Геополитическите промени изискват възпираща сила

Турция е сред петте държави, които могат да произвеждат усъвършенствани въоръжени дронове, и сред 10 страни, които могат да произвеждат подводници и други морски кораби, припомни Гьоргюн и добави: „Ние сме на мнение, че възпиращата сила на Турция пред лицето на промените в геополитическите баланси може да бъде възможно само чрез силен и национален капацитет на отбранителната индустрия. Турсият служител обеща много добри новини относно постиженията на отбранителната индустрия през 2024 г., като отбеляза, че първият местен боен самолет от пето поколение на Турция, KAAN, ще изпълни първия си полет.

„KAAN скоро ще излети. Но в същото време ние вече започнахме работата си за шесто поколение бойни самолети“, заяви Гьоргюн, добавяйки, че KAAN ще използва двигателите, които ще бъдат напълно разработени и произведени от национални ресурси.

ОЩЕ: Израел показа фабрика за оръжия на "Хамас" (ВИДЕО) 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика