Рекордно ниска безработица през октомври, търсят се строители и продавачи

3378
Рекордно ниска безработица през октомври, търсят се строители и продавачи
Снимка: iStock

Регистрираната безработица остава на рекордно ниско ниво през октомври в размер на 4.7%, съобщават от Агенцията по заетостта. На фона на високата заетост, сред най-търсените професии от бизнеса попадат машинни оператори, строители и продавачи.

Регистрираните безработни в края на месец октомври са 155 263, което е с едва 327 повече от септември и със 72 646 или с 31.9% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през октомври са се регистрирали нови 25 332 безработни, като те са с 3 595 лица повече спрямо предходния месец, а спрямо октомври 2020 г. се наблюдава спад от 7 047 лица. Други 575 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

Близо 1.2 млн. българи в активна възраст нито работят, нито търсят работа

Близо 1.2 млн. български граждани на възраст между 15 и 64 години са икономически неактивни лица, сочат данните на Националния статисти...

През октомври 15 319 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат намаление на броя им с 3 212 спрямо септември и със 7 726 спрямо същия месец на предходната година, което съответства на намалелия брой на регистрираните безработни лица. Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 238 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

76.0% от започналите работа през октомври са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 20,8%, следван от търговията – 15,8%, хотелиерството и ресторантьорството – 7,3%, държавното управление – 5,6%, образованието – 5,5%, строителството – 5,3%, административни и спомагателни дейности – 4.3% и други. Безработицата на най-ниско ниво от 1992 г. насам

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 11 755 или с 5 441 по-малко от предходния месец и с 8 068 по-малко спрямо същия месец на 2020 г., което е типично за есенно-зимния сезон. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (29.3%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (14.7%), административните и спомагателните дейности (10.4%), държавното управление (8.0%), хотелиерство и ресторантьорство (7.3%) и образование (7.1%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; строители; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; водачи на МПС и подвижни съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; стопански и административни специалисти и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com