Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира", за да ни е сигурен токът: Новини кой ще го прави и колко ще струва

27545
Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира", за да ни е сигурен токът: Новини кой ще го прави и колко ще струва
Снимка: БГНЕС

Планиран е основен ремонт на съоръженията на най-уникалната енергийна мощност на България ПАВЕЦ "Чаира", разделен на четири етапа – по един за всеки хидроагрегат. По индикативни данни той ще е на стойност около 80 млн. лева. Това става ясно от отговора на енергийния министър Румен Радев до депутата от ИТН Тошко Йорданов.

Припомняме, че в края на март 2022 г. при тест след ремонт в една от турбините стана тежка авария, а седмици по-късно бяха спрени всички мощности на помпено-акумулаторната ВЕЦ. Година и 8 месеца по-късно още не е ясно кога централата ще заработи отново.

Какви са версиите за случилото се, включително ДАНС разследва: "Луд умора няма": Разбихме най-уникалната си енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира

ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров, разположена под язовир "Белмекен", служещ за горен основен енерго-източник на вода и с долен изравнител язовир "Чаира". Тя е с ключово значение за управлението и сигурността на електроенергийната система на България и региона.

Модернизацията и рехабилитацията ѝ се осъществява по договор между НЕК ЕАД и Консорциум ABB AG&VoIth Hydro GmbH&Co. KG, подписан през 2019 г. и финансиран частично със средства по Грантово споразумение с Международен фонд "Козлодуй". Именно избраният изпълнител предизвика доста въпроси - защото мощността е създадена с ключова роля на "Тошиба", но през 2018 година (по времето на третото правителство на Бойко Борисов) ABB – VOITH взема поръчката за рехабилитация, а в началото на 2022 година ПАВЕЦ-ът беше съсипан след неуспешен тест на турбина 4. В работата се включва подчиненото на НЕК предприятие "Водноелектрически централи", Пловдив - именно за неговото участие има сериозни съмнения за какъв точно профезионализъм става въпрос: съмнения, изразени от източници на Actualno.com.

Как ще се извърши ремонтът?

СНИМКА: Министерство на енергетиката

  1. Първи етап, хидроагрегат 1 - Ремонтно-възстановителните дейности по съоръжението се планира да бъдат извършени от страна на "Тошиба", като до момента между НЕК ЕАД и представители на компанията са проведени работни срещи и посещения на място. Обсъдени са възможностите за възстановяване на турбината и обхватът на необходимите ремонтни дейности. Към настоящия момент се очаква получаването на обвързваща офтерта от страна на "Тошиба".
  2. Втори етап, хидроагрегат 2 - По силата на сключено допълнително изменение на основния договор за рехабилитация е в ход разработване на техническо проучване за модификация на ХА2, което ще позволи връщането в работа на съоръжението за лимитиран период от време.
  3. Трети етап, хидроагрегат 3 - Рехабилитацията му е напълно завършена по силата на действащия договор, с преминати частични проби на системите и съоръженията. Въпреки това, дейностите са спрени до установяване на причината за аварията с хидроагрегат 4 от 22.03.2022 г., с мотив да не се допусне повторно такъв провал. При успешна разработка за модификация на ХА2 и прилагането ѝ, тя ще се приложи и за ХА3, което ще позволи връщането на машината обратно в работа за лимитиран период от време.
  4. Четвърти етап, хидроагрегат 4 - Към настоящия момент се извършва "root cause" - анализ за определяне на основната причина за събитието от 22.03.2022 г. Иззети са проби от метала, изпратени в лицензирана лаборатория по металознание към Технически университет в Щутгарт, Германия. До момента са проведени изследвания за състава и якостните показатели на материала от статорните колони, изготвен е цифров модел по метода на крайните елементи и са анализирани хидравличните процеси в хидроагрегата, както и тестове за ниско-циклова умора на материала с контролирана деформация. Окончателният доклад и заключенията за първопричината за аварията с ХА4 се очаква да е готов до края на този месец: Версията "умора на метала" за съсипването на най-уникалната ни енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира си остава

В момента се подготвя процедура по ЗОП (Закона за обществените поръчки) за подмяна на турбинното оборудване с ново.

Предвиденият срок за пускане в експлоатация на хидроагрегат 4 е до 36 месеца след подписване на договор с избрания изпълнител.

Общата прогнозна стойност на инвестицията за извършване на основен ремонт на ПАВЕЦ "Чаира", оценена на база получени в НЕК ЕАД индикативни предложения, е в порядъка на 80 млн. лв за четирите етапа.

Извън ремонта: Европречки за по-голяма мощност на ПАВЕЦ "Чаира"

Другият проект – за увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира" с изграждане на язовир "Яденица" и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир "Чаира", е на етап осигуряване на финансиране. Средства за него се търсят от международно призната кредитна институция. За този обект е издадено строително разрешение от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Заради наказателни процедури срещу България обаче Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие са спрели преговорите за финансиране на проекта.

Министърът на енергетиката е уточнил, че реализацията на проекта за разширение на долния изравнител на ПАВЕЦ "Чаира" чрез изграждане на яз. "Яденица" са свързани с придобиването на статут на проект от общ интерес, респективно осигуряване на възможност да се кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Механизма за свързаност на Европа.

ПАВЕЦ "Чаира" е от изключителна важност за балансиране на енергийната ни система. Мощността може да бъде бързо включена при необходимост - когато има пик на търсенето на ток, за да не се стига до режим на електричеството. ПАВЕЦ "Чаира" има общ капацитет от 1 455 MW (включително другите ВЕЦ-ове по каскадата Белмекен-Сестримо) и е най-голямата в Източна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика