С милиони левове безвъзмездна помощ правят местни фермерски пазари

2564
С милиони левове безвъзмездна помощ правят местни фермерски пазари
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Започва прием на проекти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020г.) за подкрепа на местните фермерски пазари и късите вериги на доставка. Безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 13 690 600 лв., съобщиха от земеделското министерство, цитирани от 24 часа.

По нея ще се подпомогнат създаването, организацията, укрепването и популяризирането на местните пазари и късите вериги на доставка чрез сътрудничество между участниците в тях. По този начин потребителите ще имат възможност да купуват продукти директно от производителите.

„От българско, по-българско за нашата трапеза“ събра производители в Добрич

Производители от страната представят днес своята продукция в Добрич в рамките на фестивала „От българско, по-българско за нашата ...

За “местни пазари” се смятат тези, които са в радиус 75 км от стопанството на произход на храната. В този район трябва да се осъществява както преработката на продукта, така и продажбата му на крайния потребител. В “къса верига на доставки” пък участват ограничен брой икономически оператори, които са поели ангажимент да си сътрудничат. Те трябва да са посветени на местното икономическо развитие и близките териториални и социални отношения между производители, преработватели и потребители.

Допустимите кандидати по процедурата са юридически лица, регистрирани по Търговския закон, или дружества, учредени по Закона за задълженията и договорите. Те трябва да представят колективен проект за сътрудничество за изграждане и развитие на местен пазар или къса верига.

Максималният размер на субсидията за един проект е 977 600 лв., а минималният - 15 хил. лв.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 1 февруари.

Разрешава се пряката продажба на краен клиент на до 2 тона домати, краставици, корнишони или моркови годишно, предвижда пък наредба за директни доставки на малки количества първични продукти от растителен произход, Тя е пусната за обществено обсъждане до 30 ноември.

Над 2 млрд. лв. са изплатени по програмата за развитие на селските райони

Над 2 млрд. лв. са средствата, изплатени по програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 и директни плащания през 2018 г....

Целта на наредбата е при облекчени изисквания да могат да продават законно и по-дребни стопани, които не са регистрирани като земеделски производители по наредба №3.

Стоката обаче трябва да отговаря на изискванията за безопасност и качество. Забранява се предлагането на продукция с видимо загниване. Картофите пък трябва да са цели, без замърсяване от почвата и повреди от вредители. За тях разрешеното количество е до 2,2 тона годишно. Ако картофите се продават насипно, трябва да има табелка с информация за производителя, датата и мястото на добива.

И към дребните стопани има изискване да са преминали предварителни и периодични медицински прегледи, които се изискват за всички, които произвеждат или търгуват с храни. Те трябва да водят записи, в които да има вида на продукта, произведеното количество, колко е доставено до крайния потребител, дата на добива и доставката и др.

Директната доставка на малки количества растителни продукти може да става в административната област, от която е стопанинът, и всички съседни на нея. Стоката се придружава с декларация за съответствие.

При плодовете разрешеното годишно количество за директна доставка е до 2 т дини, 1,1 т ябълки, 1 т праскови, 700 кг кайсии, 650 кг ягоди, 600 кг череши, 400 кг малини, 150 кг орехи и едва 50 кг лешници. Поизводителите на зрял фасул могат да продават на крайни потребители по 150 кг на година, а на леща - 130 кг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика