Сделките с имоти у нас намаляват за второ поредно тримесечие

5171
Сделките с имоти у нас намаляват за второ поредно тримесечие
Снимка: iStock

Пазарът на недвижими имоти у нас записа второ поредно тримесечие на годишен спад в броя на сделките, след като през последните близо 2 години се радваше на непрестанен възход. Понижението обхваща всички големи градове, като при мнозинството от основните населени места у нас спадът е двуцифрен на фона на рекордното поскъпване на жилищата.

Броят на сделките с имоти намалява с 10.43% на годишна база през последното тримесечие на 2022 година до общо 67 362 продажби, сочат изчисления на Actualno.com на база данните на Агенцията по вписванията. За сравнение, през същия период на преходната година броят на сделките възлизаше на 75 207. Това е второ поредно тримесечие на годишен спад в броя на сделките с имоти, след като през периода юли-септември миналата година бе отчетено годишно намаление от 7.23% - нещо, което се случи за първи път от 18 месеца.

Данните издават охлаждане на имотния пазар у нас, като понижението в броя сделки изглежда логично, тъй като през 2021 година бяха достигнати пикови върхове в броя покупко-продажби. В допълнение към пренасищането на пазара, през 2022 година цените на жилищата продължиха да растат с бързи темпове, което отказва някои купувачи от намеренията да инвестират в собствен имот.

Възможността за подобна тенденция е отбелязана в редовния икономически бюлетин на Министерство на финансите.

„Ако тенденцията за спад на сделките продължи и през четвъртото тримесечие, може да се очаква период на охлаждане на пазара. Доколкото все още не се наблюдава повишение на лихвените проценти (по кредитите, бел. ред.), водещ фактор за понижение на търсенето би било достигнатото високо ниво на цените, което вече кара купувачите да преосмислят намеренията си за покупка.”, пише в бюлетина, публикуван в края на миналата година.

Високите цени на жилищата у нас охлаждат пазара на недвижими имоти

Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват

Охлаждането на пазара на недвижими имоти у нас най-накрая се случи след година и половина на непрестанен възход. Сделките с имоти в Бъл...

Жилищата в България поскъпват със скорост невиждана от 14 години насам - увеличение със средно 15.6% на годишна база през третото тримесечие на миналата година, сочат последните данни на Националния статистически институт. Темпът на растеж се засилва спрямо предходното тримесечие, когато годишното увеличение възлизаше на 14.6%. Според данните на Евростат, България е сред малкото страни където поскъпването на жилищата продължава да усилва темпа на растеж. Поради тази причина през третото тримесечие на 2022 година страната ни се изкачи от девета до пета позиция по-най-висок скок в цените на жилищата сред всички останали членки на Европейския съюз.

Трябва да се отбележи, че въпреки годишния спад, през последното тримесечие на миналата година броят на сделките с имоти в България нараства със 7.8% спрямо предходния тримесечен период. Паралелно с това, неспиращото поскъпване на жилищата показва, че имотният пазар все още се радва на високо търсене, при все свиването на броя финализирани сделки на годишна база.

Двуцифрен спад на сделките с имоти в големите градове

Сделките с имоти в големите градове намаляват сериозно през четвъртото тримесечие на 2022 година спрямо същия период на предходната година.

Пазарът на недвижими имоти в София се свива със 17.26% на годишна база през периода октомври-декември 2022 година до общо 9 668 продажби, сочат данните на Агенцията по вписванията. Понижението идва след годишен спад от 15.23% през предходното тримесечие.

Съществуващите жилища в София поскъпнаха с близо 22% за година

Цените на съществуващите жилища в София нарастват с най-бързите темпове у нас през последните 12 месеца, сочат данните на Националния с...

Пловдив, който е вторият най-голям пазар на имоти у нас, записва понижение в броя на сделките от 16.1% на година база през разглеждания период до общо 4 793 продажби.

Сделките във Варна намаляват с 8.45% на годишна база до общо 4 420 продажби. Морската столица е едно от двете населени места у нас със сравнително голямо население, където понижението не надхвърля 10%. Другият град е Пазарджик (годишен спад на сделките от 9.56% до общо 1 219 броя).

Продажбите на имоти в Бургас се свиват с 11.31% на годишна база през последното тримесечие на 2022 година до общо 2 139 сделки.

Годишното понижение в броя сделки в Русе и Плевен достига съответно 14.49% и 12.5% до общо 1 369 и 1 299 продажби за периода.

Сделките с имоти в Стара Загора се свиват с цели 28.7% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2022 година до общо 1 173 продажби.

България в топ 5 по поскъпване на жилищата в ЕС

Нарастването на цените на жилищата започва да се забавя в почти всички членки на Европейския съюз, като засега България е едно от малко...

Продажбите на недвижими имоти в Сливен намаляват с 11.05% на годишна база до 1 078 вписани сделки, а покупко-продажбите на жилища в Ямбол отчитат годишен спад от 15.45% до общо 1 072 броя.

Велико Търново също не е пощаден от общата тенденция, като сделките в града намаляват със 17% на годишна база до 1 057 броя през четвъртото тримесечие на 2022 година.

Град Несебър продължава да изпъква с високата активност на пазара на недвижими имоти, като отново изпреварва областния град Бургас по брой продажби.

Сделките с имоти в Несебър нарастват минимално с 3.3% на годишна база през последното тримесечие на миналата година до общо 2 548 продажби. Според експерти, една от причините за активния пазар в крайморския град е продажбата на ваканционни имоти от страна на руски граждани – тенденция, стартирала след нахлуването в Украйна през февруари миналата година.

Още: Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика