"Сглобката" реши: Прекъсваме предсрочно дерогацията за руския петрол

6671
"Сглобката" реши: Прекъсваме предсрочно дерогацията за руския петрол
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Българското правителство трябва да прекрати дерогацията на Европейския съюз, която позволява внасянето на руски суров петрол до края на 2024 г. Това реши парламентът с окончателно приемане на промени в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.

Гласовете в подкрепа на решението дойдоха от партиите от т.нар. "сглобка" - ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Припомняме, че Европейския съюз позволи изключение (дерогация) за България за внасянето на руски суров петрол до края на 2024 г., но управляващите предложиха законорпоект, с който тя да бъде прекратена предсрочно. Вчера икономическата комисия в парламента реши това да се случи окончателно на 1 октомври 2024 година, като идеята е поетапно да се намали използването на петрол с руски произход. Още: Експерт, обявил се срещу руския петрол, влиза в надзора на "Лукойл Нефтохим"

Контрол от държавата

Новите текстове предвиждат и назначаването на особен търговски управител в "Лукойл", който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него. Той ще се избира по предложение на Министерския съвет.

Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации. В изключителни случаи, при които няма действащ парламент, особеният управител ще се назначава от Министерския съвет.

Дебатът

Остра бе реакцията на парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" по всички точки от обсъждания законопроект. Още: "Лукойл" обещава да плаща данъци и да работи с неруски петрол пред Денков, Радев също се меси

"Не ви ли е срам и не ви ли е неудобно от това, което вършите, уважаеми депутати от не-коалицията. Такива смешници като вас наистина ще опропастят държавата и дано по-бързо да си тръгнете. Цената ще надхвърли 4 лева в следващите няколко седмици", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Мартин Димитров от ДБ обясни, че целта е "да има повече конкуренция, което ще свали цените". "Има система, която показва във всеки данъчен склад какви са свободните капацитети, а в Закона за акцизите и данъчните складове пише, че 15% от всеки данъчен склад трябва да се отдели за други търговци. Ако до вчера само една фирма е можела да внася на това пристанище, сега се дава достъп и на други фирми. Не виждам проблем", каза той.

Спор предизвикаха и текстовете, с които се въвежда изискване оборотът от произведените горива да не е по-нисък от средния за последните пет приключени финансови години.

Според Тошко Йорданов от "Има такъв народ" с промените се задължава частна фирма да работи на максимум 5 години. "Коя частна фирма се задължава пет години да работи на максимален цикъл, къде отива произведената продукция", попита той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика