Ще има битка в парламента за подуправителите на БНБ

9125
Ще има битка в парламента за подуправителите на БНБ
Снимка: БГНЕС

БСП лява България не подкрепи кандидатурата на Димитър Радев, не заради професионални съображения, а защото не получихме отговори на поставени въпроси. Един от важните е за начина, по който ще се формират останалите ключови длъжности на подуправителите. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в ефира на bTV.

Стоилов припомни, че едно от основните изисквания на БСП е да се извърши цялостна промяна в Управителния съвет на БНБ. "Тези хора не са там, за да бъдат удобни за банките или на една част от тях, а са там, за да провеждат държавна политика и да отстояват обществения интерес", категоричен е народният представител. Той подчерта, че според доклада на временната комисия за КТБ управлението на БНБ и ДАНС не са предотвратили или не са предприели всички необходими действия, за да намалят щетите от рухването на КТБ. "Излиза, че тези, които са гласували или ще гласуват, дават известна награда за това, което не е извършено по едни или други причини", коментира той, цитиран от БГНЕС.

Димитър Радев предложи трима подуправители на БНБ

Новоизбраният управител на Българската народна банка /БНБ/ Димитър Радев внесе в деловодството на парламента предложенията си за поду...

"Подуправителите предстои да бъдат гласувани от парламента. Законът дава право на управителя да ги предложи, но и на нас – да ги отхвърлим", каза от своя страна Петър Славов от Реформаторския блок. „Мога да разберя новия управител, ако говори за приемственост, да е нещо разумно, не целият екип на бившия управител да бъде преназначен”, коментира още Славов. Той отбеляза, че все пак срещу Калин Христов не е имало критики, защото като отговарящ за валутния борд, не е допуснал разклащане около банковата криза преди година.

Припомняме, след избирането си за гуверньор Димитър Радев обяви, че в екипа му ще влязат Калин Христов (управление „Емисионно”) и Димитър Костов (Банков надзор), които бяха подуправители на Иван Искров. 

Янаки Стоилов заяви, че за разлика от БСП Реформаторският блок не е бил последователен. "Те поставиха същото изискване, но въпреки че не получиха задоволителен отговор, гласуваха за този управител. А сега започнаха да делят подуправителите и да подкрепят само единия. За Калин Христов дори не е тайна, че беше един от хората, които мотивираха банковата ваканция", уточни Стоилов. По неговите думи със сформирането на стария нов управителен съвет става ясно, че за едни вече са извършени съответните прехвърляния на средства от КТБ към други банки и са рефинансирани кредити. "Това беше удобният политически момент за ГЕРБ и съюза между ГЕРБ и ДПС. Това показва, че утре като се прави анализ на активите на банките тези хора ще трябва да действат по такъв начин, че да не рецидивират същите въпроси", допълни той.

Димитър Лазаров от ГЕРБ призна, че към момента парламентарната група на управляващите не е взела решение дали ще подкрепи предложените от Димитър Радев подуправители. „Банката е една институция, в която трябва да има някаква приемственост”, отбеляза той и допълни, че попълването на нейното управление не трябва да се превръща в „обикновено търгашество”. 

Менда Стоянова не се интересувала колко взема гуверньора на БНБ

Всеки, който следи дебата в Народното събрание за нов гуверньор на БНБ, е видял, че договорки нямаше. Това заяви председателят на Бюдже...

"Много се надявам, че колегите от ГЕРБ ще преосмислят позицията си за цялостна подкрепа на това провалено управление”, коментира Славов.

Той упрекна БСП, че не са предложили свой кандидат за гуверньорския пост, като посочи, че всяка парламентарна група е в състояние да убеди другите в качествата на кандидатурата си. По думите на Лазаров, гласуването на подуправителите ще е най-вероятно през следващата седмица и ще бъде явно, като всеки ще може да мотивитра вота си. 

"Важно е да знаем какви са възнагражденията на хората, заемащи публични длъжности. Безспорно Управителният съвет на БНБ е една от тези длъжности", коментира Стоилов.  "Не могат да съберат кворум без наше съдействие, а претендират за конституционно мнозинство. Ние се опасяваме, че предлаганите промени в конституцията са една поредна акция, една фасада, зад която трябва да стане прегрупиране на статуквото", коментира още той. Според него има нужда от дълбоки промени, но трябва да започнат по законодателен път с конкретни управленски решения, а не от България да се изнасят към Европа твърдения, че ако не се раздели ВСС на две части нищо по-добро не може да стане.

 

Само едно ново лице сред избраните от Радев подуправители на БНБ

Калин Христов и Димитър Костов (на снимката) остават подуправители на БНБ. Това обяви новият гуверньор на централната банка Димитър Р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com