Ще има загуба на средства по ПРСР до края на годината

17256
Ще има загуба на средства по ПРСР до края на годината
Снимка: БГНЕС

Със сигурност ще има загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони до края на годината. Това призна служебният земеделски министър Васил Грудев в ефира на БТВ.

 

ЕС може да не ни възстанови 1,5 млрд. лева по ПРСР

Като мерки за компенсации заради руското ембарго ще предприемем необходимото. Преките щети от ембаргото са около 5-10 млн. лева, но ще ...

Размерът на загубата вероятно ще бъде между 53 и 97 милиона лева. Това ще са неусвоени средства по Програмата. Според Грудев обаче трябва да се има предвид, че преди месец и половина застрашени са били 340 млн.евро.

„1,7 милиарда лева е общата сума на изплатените субсидии от Фонд „Земеделие“ от 16 октомври миналата година към настоящия момент. Като казвам, че са под риск, то е свързано с липсата на сертифициращ орган в Разплащателната агенция. От 16 октомври до настоящия момент няма действащ сертифициращ орган на средствата, които се изплащат от Фонд „Земеделие“. В рамките на година и половина предишното ръководство на Министерство на земеделието и храните не е успяло на три пъти да избере такъв сертифициращ орган по смисъла на Закона за обществените поръчки“, уточни още министър Грудев.

Относно стандартите на храните, с които се хранят българските граждани, министърът отбеляза специално, че от средата на месец декември влизат в сила новите изисквания за етикетиране на храните.

„Новото етикетиране задължава производителите и преработвателите да обявяват абсолютно всички съставки, дори и тези, които в момента не са обявени. Отделно всички алергени трябва да бъдат изписани с различен шрифт, отпадат възможностите за изписване с малки букви. Това е една стъпка напред, но друг е въпросът за контрола. Храните е една национално отговорна тема, която засяга всички нас.Има доста още какво да желаем относно контрола на храните“, каза министърът.

МЗХ е готово с нотификациите, няма прехвърляния между първи и втори стълб

Министерството на земеделието и храните подготви нотификациите до Европейската комисия с параметрите на схемите за директни плащания,...

Грудев коментира и въпросът с незаконната сеч в България.

„Нещо повече, ние сме ги направили. Към настоящия момент сме въвели всички електронни данни, за да знаят и обществото, и кметовете къде се извършва разрешена сеч. Електронен достъп в реално време на всички издадени разрешителни за извършване на сеч с цел по-голям контрол", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика