Служебният премиер обеща на КНСБ да има спешни решения за строителите

17866
Служебният премиер обеща на КНСБ да има спешни решения за строителите
Снимка: БГНЕС

В близките седмици ще бъде свикан Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в който ще участва и служебният министър-председател проф. Георги Близнашки. Това предложение, което веднага бе прието, бе отправено от президента на КНСБ Пламен Димитров на днешната му работна среща с новия премиер на страната, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Проф. Близнашки е уверил лидера на КНСБ, че на заседанието на Съвета ще бъде представено пред социалните партньори финансовото състояние на държавата във вида, в който е оставено от предходното правителство. Служебният премиер е поел ангажимент, че в най-кратки срокове ще се задейства системата на тристранното сътрудничество не само на национално ниво – със свикването на НСТС, но и на браншово, като до една-две седмици министрите ще свикат и отрасловите съвети за тристранно сътрудничество за решаване на неотложните проблеми.

Строителите: Държавата ни дължи над 1,2 млрд. лева

Повече от 1,2 млрд. лв. са неразплатените средства за строителните обекти, финансирани от еврофондовете. Това съобщиха от Камарата на с...

Проф. Близнашки е уверил Пламен Димитров, че в най-кратки срокове, след като министърът на финансите Румен Порожанов установи с какви финансови ресурси разполага държавата, ще бъдат потърсени спешни решения на проблемите с „Автомагистрали – Черно море” АД, „Напоителни системи” ЕАД и Русенската корабостроителница.

Президентът на КНСБ е заявил позицията на синдиката, че е крайно неприемливо да бъдат орязани и без това минималните бюджети на обществените медии – БНТ, БНР и БТА. Той също е споделил какви, според КНСБ, трябва да бъдат приоритетите на служебното правителство. Това трябва да бъдат бъдещите действия на правителството по Споразумението за партньорство, което бе сключено днес, и по размразяването на оперативните програми „Регионално развитие” и „Околна среда”, подготовка на проект за актуализация на републиканския бюджет за 2014 г., както и на проект за държавен бюджет за 2015 г. Сред приоритетите трябва да бъдат още спешното решаване на проблема със запазването на правата за ранно пенсиониране на категорийните работници след 1 януари 2015 г., както и на проблема с нарастването на възрастта и стажа за придобиване право на пенсия по 4 месеца всяка година. Други приоритети трябва да бъдат също решаването поне на неотложните проблеми в енергетиката, както и подготовката на проект на Закон за референдумите от работна група, която ще го предаде на следващото правителство.

Пламен Димитров е информирал проф. Георги Близнашки, че е в процес на изграждане експертен консултативен съвет към шестте национално представителни организации на бизнеса и на синдикатите, който да дава повече прозрачност и да предлага решения за оздравяването на групата на „Корпоративна търговска банка” АД (КТБ). Президентът на КНСБ е заявил, че това е крайно наложително и трябва да се случи час по-скоро, защото е в полза на цялото общество, но и на 100-те хил. работещи в предприятия, които имат взаимоотношения с КТБ и заради проблема с банката може да не получат заплатите си този и в следващите месеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика