Сметка: Работиш стотина години и вземаш 1300 лева пенсия

7948
Сметка: Работиш стотина години и вземаш 1300 лева пенсия
Снимка: Gettyimages

2275 години преди Христа – тогава трябва да започнеш да работиш, за да се изравниш с дохода, който има звездата на „Реал Мадрид” Кристиано Роналдо, ако вземаш средната за България заплата в момента – 815 лева.

Г-н Калфин казва, че 2019 година няма да има таван за пенсиите. Но според сметките на финансовия експерт на КТ „Подкрепа” Мика Зайкова, като е вземал през целия си живот средна заплата и се е осигурявал редовно, се получава, че за да вземеш 1300 лева, трябва да имаш 3200 лева среден осигурителен доход за цялата страна. Т.е., увеличението на дохода трябва да е осем пъти по-висок от сега, категорична беше Зайкова в сутрешния блок на Нова телевизия. И ако вземем темпът за увеличаване на средния доход – по 4-5%, то пенсията от 1300 лева ще дойде след 103 години, добави тя.

Пламен Димитров вярва, че до края на април ще има оформена пенсионна реформа

Умерен оптимист съм, че до лятото ще има пенсионна реформа. Все пак вече има някакво съгласие по параметрите, но е ясно, че не всеки е ...

855 души в България трябва да имат пенсия 1100 лева, но заради тавана не я получават, посочи Зайкова. Нека се пенсионираме на 105 години и ще вземаме 5 хил. евро пенсия, иронизира тя.

Не можем да говорим за увеличение на пенсията засега, макар да има плавност при увеличението на възрастта, посочи бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова. Как ще достигнем пенсионната възраст, когато няма работа, опонира Зайкова. Аз ще предложа да се увеличи коефициентът, ако позволява бюджетът и т.н., заяде се Зайкова.

Нивото на доходите, което влиза в пенсионната система, е най-ниското в Европа. Искаше ми се да има и други мерки в пенсионната реформа – например за социалната пенсия. Много хора вземат, без да имат трудов стаж и те вземат дори без да стигат до границата от 157 лева, посочи Христова. При минимална работна заплата вашата пенсия ще е 90 лева, заяви Зайкова.

1,2 млн. пенсионери вземат под 286 лева пенсия, категоричен беше финансовият експерт на КТ Подкрепа. Границата от 286 лева е сочена като граница за бедност. Като утопично лекарство и от Зайкова, и от Христова беше посочен вторият стълб – личните партиди в частните пенсионни фондове. Българинът не иска да е престъпник, но какво да направи с 286 лева, попита Зайкова за финал.

Калфин: Пенсии по 1300 лв. са възможни

Пенсии по 1300 лева са възможни, заяви в ефира на TV7 социалният министър Ивайло Калфин. Той обаче предупреди, че това са ориентировъчн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика