Собствениците на проекта в Карадере са спирани да строят на Шабла, казва журналист

26703
Собствениците на проекта в Карадере са спирани да строят на Шабла, казва журналист

През 2009 година същите собственици, които сега искат да строят в Карадере – „Рейнбоу Груп”, са строили на Шабла незаконно, но са били спрени, тъй като проектът им не е минал ОВОС. Това заяви кандидатър за европейски депутат на „Зелените” и разследващ журналист Атанас Чобанов. Той припомни, че офшорките се използват по две причини – да се спестят данъци или да се скрие реален собственик.

Регистрираната на остров Джърси "Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимитид" е дружеството-майка на "Мадара Юръп" и е с капитал 60 млн. евро, разпределен между физически лица, офшорни субекти и големи западни банки, посочва разследване на „Биволъ”. "Мадара Юръп" има капитал от 50 000 лв. и е собственост на офшорката "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид.

1000 в София, 300 във Варна протестираха заради "Карадере"

Около 1000 души в София и към 300 във Варна протестираха срещу застрояването на "Карадере". И на двете места шествията вече се разпръсн...

Пред Нова телевизия журналистът Атанас Чобанов заяви, че има един съществен въпрос - дали проектът в „Карадере” ще донесе финансова изгода на архитект Георгий Станишев. Защото, според Чобанов, не е ясно какви са ползите за проектантското бюро на Станишев, което е партньор на архитект Норман Фостър, изготвил плана за инвестицията на компания „Мадара”. Правата върху проекта за ваканционно селище "Черноморски градини" (Black Sea Gardens) принадлежат на "ББТ Прожектс", фирма на собствениците на "Титан", уточни Чобанов.

Чобанов попита и кой е човекът, който е дал клас А инвеститор на „Рейнбоу Груп”, след като преди почти пет години те са имали забрана за изпълнение на проект заради екологични нередности.  Журналистът уточни, че фирма  „Титан” вече си е продала дела в проекта.

От „Мадара Юръп” вече обясниха, че проектът вече е изцяло съобразен с изискванията на българските закони. Екоселището ще съдържа три хотелски структури (2 хотела с условни наименования хотел "Вилно селище" – с категория 5 звезди де лукс, "Морски хотел" с категория 4 звезди - семеен и едно ваканционно семейно селище – "Вилен комплекс" – с категория 5 звезди) и обекти за обществено обслужване – ресторанти, магазини и увеселителни заведения, казват инвеститорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com