Стойнев: Не нарушавам закона за "Козлодуй", американският реактор е по-скъп

28585
Стойнев: Не нарушавам закона за "Козлодуй", американският реактор е по-скъп
Снимка: БГНЕС

България има нужда от нови ядрени мощности. След 15 години 5-ти и 6-ти блок на „Козлодуй” си отиват и трябва да сме готови, каза икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев в сутрешния блок на Нова телевизия.

На въпрос с какъв мандат Стойнев е водил преговори с Westinghouse за нов реактор за седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, министърът каза, че преговорите се водят с мандат от Министерския съвет.

БЕХ започва преговорите за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Българския енергиен холдинг ще започне преговорите с американската компания "Уестингхаус" за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй", ако БЕХ по...

Логично следващият въпрос беше дали този мандат не нарушава Закона на енергетика, тъй като има преки преговори, а не обявяване на конкурс от Българския енергиен холдинг (БЕХ), Стойнев отговори, че това не е така. Аз видях технологията на Westinghouse заедно с български специалисти и докладвам на Министерския съвет. А след това БЕХ ще обяви конкурс и ще има преговори, поясни министърът.

Стойнев припомни, че като страна-членка на ЕС сме поели ангажимент за диверсификация на енергийните източници и затова, след договорката за „Южен поток”, сега гледаме към САЩ и към технология, която е най-модерната в момента. На въпрос защо не се използва готовото и произведено оборудване за АЕЦ „Белене” от Русия за АЕЦ „Козлодуй”, Стойнев заяви, че не може да коментира, за да не дава възможност на руската страна да използва думите му по арбитража за „Белене”.

Последва и ново питане – дали реакторът на Westinghouse е толкова безопасен и модерен, след като той е утвърден за ползване „с особено мнение” от Американската ядрена комисия. Стойнев каза, че не може да коментира. Следващото питане беше дали няма да се окажем с три реактора – седми блок на АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене” при положение, че сега се изключват фотоволтаици заради липса на търсене на ток. Икономиката ни расте, за догодина очакваме ръст от 2% (по разчети за Бюжет 2014 ръстът е 1,8%) и затова имаме нужда от реактори, обясни министърът.

Защо „Атака”, а не БСП, внесе предложение за размразяване на проекта „Белене”, попитаха Виктор Николаев и Анна Цолова. Отговорът на Стойнев беше, че не може да говори заради арбитража за „Белене” в Париж.

Westinghouse уверява, че спазва българските закони

Westinghouse Electric поема ангажименти само за процедури, които са съвместими с българското законодателство и нормите на Европейския с...

Стойнев призна, че цената на американския реактор е 8 млрд. долара. Тя обаче ще е по-ниска за нас, убедено посочи министърът, но не каза колко по-ниско. Цената на един реактор на Westinghouse е по-висока от тази на реакторите за „Белене”.

Водещите на сутрешния блок попитаха и дали няма конфликт на интереси при Westinghouse след като американската компания направи доклад дали може да се построи седми блок на АЕЦ „Козлодуй” и сега предлага реактор. Докладът беше изготвен по времето на ГЕРБ, а сега ние възприемаме политика на приемственост, каза Стойнев. Той категорично отрече, че обслужва американски, руски или корпоративни интереси.

Ще има ли увеличение на цената на тока - категорично не, може да има намаление, но трябва да видим разчетите, обясни Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика