Tesla продаде биткойн за близо 1 млрд. долара

4063
Tesla продаде биткойн за близо 1 млрд. долара
Снимка: iStock

Миналата година Tesla инвестира 1.5 млрд. долара в покупката на биткойн под претекст, че криптовалутите имат огромен потенциал на пазара за електромобили. Тази година обаче компанията реши да продаде три четвърти от биткойн активите си.

„В края на второто тримесечие сме обменили около 75% от притежавания от нас биткойн във фиатни пари.“, казват от компанията по време на изявление за отчета на приходите от второто тримесечие в сряда. Стойността на продадената виртуална валута възлиза на 936 млн. долара.

Бизнесът с рециклиране на батерии може да е новата златна мина за инвеститорите

Проблемите с недостига на суровини и сътресенията във веригите за доставки на пазара на електромобили накараха производители и автомоби...

Тези действия са в рязко противоречие спрямо миналогодишната позиция на главния изпълнителен директор на фирмата Илон Мъск, който често споделяше мнение в Twitter за различни криптовалути. Цената на биткойн обаче падна на половина през последните два месеца, а явлението бе наречено „крипто зима“, предава CNBC.

Пазарната стойност на притежаваните от Tesla биткойн активи възлиза на 2.48 млрд. през първото тримесечие на 2021 година. В края на миналата година обаче тя се понижи на 2 млрд. долара. Компанията не посочва кога и за каква сума е продала активите. Цената на биткойн в началото на април възлизаше на около 45 000 долара, а в средата на юни падна под 19 000 долара.

Обезценката на крипто активите на Tesla може да достига 460 млн. долара, смята анализаторът Брайън Джонсън от Barclays, една от най-големите банки във Великобритания.

„Причината поради която решихме да продадем част от притежаваните биткойн активи е, че не сме сигурни кога ще се облекчат COVID мерките в Китай, а за нас е важно да подобрим финансовата си позиция.“, посочи Мъск в сряда.

Производството на електромобили стана скъпо начинание заради пандемията

Разходите за суровини за производство на електромобили се удвоиха по време на пандемията, става ясно от нов доклад на консултантската к...

„Това не трябва да се разглежда като някаква окончателна присъда за биткойн.“, добавя той, като посочи, че Tesla е склонна да увеличи крипто активите си в бъдеще.

На въпрос обаче дали биткойн е подходящо средство за хеджиране срещу инфлацията, Мъск отговори, че целта на Tesla е да ускори прехода към възобновяемата енергия и нарече биткойн „странично шоу към друго странично шоу“.

През първото тримесечие на 2021 г. компанията реши да заложи на криптовалути с цел гъвкавост и диверсификация на активите. Когато биткойн увеличи стойността си, компанията продаде 10% от притежаваните кирптовалути и генерира печалби на стойност 101 млн. долара.

Финансистът на фирмата Зак Къркхорн сподели за намерението на Tesla „да продължи да натрупва биткойн резерви посредством сделки за продажба на електромобили“.

Как Tesla планира да вдигне цената си и защо номерът може и да не проработи?

През последните години, когато дадена компания обяви, че предприема сплит (разделяне) на акциите, Уолстрийт моментално се разтърсва. Ко...

През май миналата година Илон Мъск обаче обяви, че Tesla спира да приема биткойн при покупки на електромобили заради влиянието, което копаенето на криптовалути оказва върху околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика