Туризмът предложи алтернатива на блокадата - превозвачите да спрат вноса на гръцка продукция

1917
Туризмът предложи алтернатива на блокадата - превозвачите да спрат вноса на гръцка продукция
Снимка: БГНЕС

За да има ефект от блокада на границата, би трябвало тя да удари директно по гръцките фермери, които седем години поред блокират границата ни през зимата. Нека превозвачите да спрат да внасят в България селскостопанска продукция, докато гръцките фермери не подпишат споразумение, че обещават, че повече няма да затварят нашата граница. Това предложиха от Асоциацията на българския туроператори и туристически агенти.

Ние не намираме за разумно дискутирането, камо ли организацията на подобни действия. Това заяви Байко Байков, председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти по повод готвената блокада на гръцката граница от страна на българските превозвачи по време на Великден и Гергьовден.

Експерти от туристическия бранш изразиха недоумение защо българските превозвачи внасят гръцка селскостопанска продукция, при положение, че искат да накажат именно фермерите от южната ни съседка за блокадите през февруари месец.

Превозвачи срещу превозвачи за блокадата по Великден и Гергьовден

Блокадата на границата с Гърция не се организира от Националния съюз на превозвачите, а от една от организациите на транспортните прево...

Байков заяви, че аргументите на превозвачите са разбираеми. "Ние ги подкрепихме през зимата, ние самите бяхме потърпевши, но се обявяваме категорично против формата на изразяване на този протест", допълни той.

"За нас тези действия са беззаконие. Затварянето на пътища и граници трябва да има своя разумен аргумент, а в този случай той липсва. Търсеният ефект няма да бъде постигнат. Основният ефект ще бъде насочен към българските граждани и българския туризъм като цяло", заяви Байков.

Той допълни, че много българи избират Гърция като дестинация за празниците и тези граждани в момента са изключително притеснени. Байков каза и, че тези пътувания - организираните посещения на българи, надхвърлят 100 000, а отделно и много хора сами организират пътувания си, и така цифрата нараства до 150 000 души. Байков заяви, че най-ощетени ще са туроператорите и хотелиерите, защото се очакват хиляди туристи от Гърция.

"Вече имаме анулиране от страна на групи от Гърция. Има сериозна редукция на записвания на български туристи за останалите места за организираните групи. Така че щетите вече са налице. При пълна блокада щетите ще са около 100 млн. лв. за входящия и изходящия туризъм. Но ние сме сигурни, че българската държава ще направи всичко възможно, за да няма бедстващи граждани", допълни председателят на АБТТА.

Байков се обърна към превозваческите организации с апел да въздействат на своите членове. Той се обърна и към министерствата на транспорта, на туризма и на външните граници, както и към министър-председателя, да направят нужното, за да могат българските граждани да посрещнат празниците "по подобаващ начин".

Разнобой в подкрепата за блокадата на границата по Великден

Българските хотелиери подкрепят протеста на превозвачите, коментира и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторан...

Той заяви, че досега, имайки предвид проблемите в Гърция и Турция, България е била възприемана като остров на спокойствие, а сега това реноме е застрашено.

Експертите заявиха, че българските туристи вече са предплатили своите почивки и те ще загубят парите си. "Нашите превозвачи ще нанесат удар не срещу гръцките фермери и гръцкия туризъм, а срещу българския туристически бранш и ще си вкараме автогол. Защото парите вече са платени и няма да бъдат върнати", заяви експертът Калин Георгиев.

"С какво затварянето на границите ще затрудни живота на гръцките фермери? С нищо!", заяви Калин Драганов, член на УС на Асоциацията на българския туроператори и туристически агенти. "Февруари месец ние си изпатихме толкова, колкото превозвачите", допълни той.

Драганов обаче излезе с предложение за решаване на проблема. Той препоръча превозвачите да спрат да внасят в България селскостопанска продукция, докато гръцките фермери не подпишат споразумение, че обещават, че повече няма да затварят нашата граница. Експертите попитаха защо превозвачите изкупуват и внасят продукцията на гръцките фермери, които затварят границата и срещу които сега протестират.

"В момента българските превозвачи са намислили нещо, което е все едно бащата да набие детето си, защото жена му му изневерява", допълни той. "Някой трябва да каже има ли официално искане за затваряне на границата и има ли разрешение", заяви Калин Драганов.

Превозвачите: Ще се постараем да облекчим българите при блокадата на границата с Гърция

Ние ясно заявихме още през февруари намерението си за блокада на границата с Гърция. Казахме, че това ще бъде наше противодействие, нас...

Ирина Найденова, зам.-председател на УС на АБТТА, заяви, че са предприети инициативи за връзка с транспортните асоциации и отговорните министерства, но за тях е важен резултатът.

"Ще пострада не само изходящия туризъм, но и входящия туризъм. През последните години се увеличават т-нар. комбинирани турове за посещение на няколко балкански държави и тези действия ще имат негативен ефект върху тях. Вече имаме реакции и първи запитвания доколко проблемът е сериозен, тъй като това е едно перо, което генерира доста сериозен приход", заяви Даниела Стоева, член на управителния съвет на АБТТА.

Вече има откази от гръцки и чужди групи, заявиха експертите.

Чуждата гледна точка

"В декларацията си от февруари превозвачите написаха, че освен блокада през Великден, ще има такива и през летните месеци. Това не е нито интелигентно, нито толерантно, нито правилно", заяви Златка Борисова, управител на "Лакмус Травел" - представител на гръцките и италианските фериботни компании за България.

"Както ние, така и те, сме част от българската икономика. Това е най-меко казано, едно безобразие. След разговор вчера с гръцките фериботни компании, заявявам, че те ще се опитат да влязат в контакт с нашите превозвачи, защото има транзитни товари от Европа и Африка, защото има голям поток от транзитно преминаващи и той не е за подценяване", заяви тя.

"Това е чиста провокация и с това няма да се постигне никаква компенсация на загубите от февруари месец", заяви Борисова. Тя допълни, че от блокадата ще пострада и имиджът на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика