Велев: Бюджетният дефицит ще бъде 6-7%, ако нищо не се промени

3920
Велев: Бюджетният дефицит ще бъде 6-7%, ако нищо не се промени
Снимка: БГНЕС

Ако нищо не се промени - ние ще имаме бюджетен дефицит от порядъка на 6-7%. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в "Денят започва" по БНТ. 

Той смята, че проблемът ни е средносрочен. "Ние ще имаме такива дефицити не само тази година, а следващите 5-6 години",  прогнозира Велев. 

"Бюджетът е средство за постигане на цели. Важно е какви са целите. Националните цели следва да бъдат членство в Шенген до края на годината, в Еврозоната от януари 2025 г. и в ОИСР от 2026 г. Бюджетът, който предстои да бъде изготвен, разгледан и одобрен в парламента би следвало да е подчинен на тези цели. Ние се нуждаем от бюджет, който да позволи постигането на важни национални цели за страната, а те са основа за ускоряване на икономическия растеж и повишаване на елементите на жизнено равнище", смята Велев. ОЩЕ: За да има пари за пенсии и държавни заплати: Ще има промени по данъците

По думите му е  важно да се държи пулса на общественото мнение, но е важно и друго.  "Лидерите, затова са лидери, за да обяснят на обществото кое е правилно и добро за страната. Ако общественото мнение води в грешна посока - да бъде променено", посочи Велев. 

Според него, тласкани от популизъм, народните представители са приели такива закони и решения, които създават много тежка ситуация. 

Велев коментира и темата за събиране на свръх печалбата. "Събиране на свръхпечалба не е решение, защото свръхпечалба, може и да няма. Освен това - той е еднократен данък. ОЩЕ: "Данък свръхпечалба е самоубийство"

Той изрази опасение, че няма да минем без вдигане на данъци. Според него това не е решение въобще, защото ще доведе до намаляване на събираемостта, до стагниране на икономиката. ОЩЕ: Официално: Данъчните мерки на шестото правителство на Радев

"Колкото са по-високи данъците, толкова са по-големи стимулите за укриването на облагаеми доходи и това го видяхме в миналото. Видяхме как при въвеждането на 10% пропорционална ставка, рязко се повиши събираемостта", коментира той. ОЩЕ: Гълъб Донев замълча ще вдига ли данъци, каза за увеличение на пенсии и заплати

Той заговори за намаляване на разходите за издръжка на администрацията, които по думите му са увеличени 112% спрямо 2019 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика