Вижте новите цени на такситата в София

23182
Вижте новите цени на такситата в София
Снимка: БГНЕС

София е напът да остане без таксиметрови коли. Шофьорите на жълти коли масово се отказват от професията заради пределните цени на услугата и поскъпващите горива, които правят превозването на клиенти в столицата нерентабилно. Според тях таксиджиите в София са намалели близо наполовина през последната година и водачите вече са около 3000 души, при 6000 преди година, колкото са и регистрираните на територията на общината. Това е и причината дори в ненатоварените периоди вече понякога да се чака по половин час за пристигане на поръчана кола, обясниха от бранша пред "Труд".

За последната година цената на метана, на който карат повечето жълти коли, е поскъпнал от 1,23 лева за литър на средно 1,94 лв./л, показват данните на сайта fuelo.net. На повечето места в София обаче цените вече минаха 2 лева, обясняват таксиджии. Така, според тях, един шофьор вече има около 2000 лв. разходи за месец - за лизинг, аренда на автомобил и гориво. И чак след като изкара тази сума, започва да печели за себе си. Затова и професията е станала недалновидна, обясняват шофьорите.

И догодина: 300 лв. данък за софийските таксита

Комисията по транспорт към Столичния общински съвет реши такситата да плащат 300 лв. данък и през 2022 г., а остатъкът да бъде компенси...

Сдруженията на таксиметровите превозвачи настояват цената на километър за превоз на пътници да се увеличи с поне 25 на сто в София. И предлагат таванът на цените да е значително по-висок и да се увеличи с 91 на сто. Сред предложенията на фирмите е минималната дневна тарифа в столицата да е 1,42 лева на километър, а нощната - 1,74 лева на километър. Това щяло да гарантира приходи от около 1600 лева на месец на един водач. В момента таксиметровите шофьори работят при минимална дневна тарифа от 77 стотинки на километър и максимална от 88 ст/км. Минималната цена на нощен курс е 1,30 лева на километър, а максималната - 1,60 лв./км.

Очаква се новите цени на таксиметровите услуги в столицата да бъдат приети на сесия на Общинския съвет още през този месец. Междувременно общинската комисия по транспорт в София взе решение да се намали патентния данък за таксиметровите превозвачи в София за 2022 г. Вместо 850 лева, той ще е 300 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com