Винопроизводител: Българското вино едва ли ще спечели от ТПТИ

10260
Винопроизводител: Българското вино едва ли ще спечели от ТПТИ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Дали европейските вина ще залеят в по-голяма степен американския пазар или обратното е може би малко трудно да се каже. Все пак вероятно Франция и Италия ще почерпят ползи, що се отнася за виното. България се съмнявам, че ще има големи ползи. Това коментира Евгени Харамлийски, изпълнителен директор на "Домейн Бойар", пред Expert.bg относно възможността за увеличение на износа на българско вино за САЩ при евентуално сключване на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и Европа.

Икономисти, сред които Института за аграрна икономика и Института за икономическа политика (ИПИ), прогнозират, че българските нишови продукти ще спечелят от отпадането на митата и нетарифните бариери вследствие на ТПТИ. Билки, билкови продукти, биологичен мед, тютюн, сушени горски плодове и етерични масла са някои от продуктите, които могат да спечелят от либерализацията на търговията вследствие на ТПТИ. Споразумението ще доведе и до потенциал за увеличаване на износа на млечни продукти, най-вече сиренето и кашкавал, както и на вино, са изводите от анализа на Института за аграрна икономика.

Неков: Времето между гласуванията в ЕП по ТПТИ беше крайно недостатъчно

Времето между гласуването в Комисията по международна търговия и това в пленарна залата беше крайно недостатъчно. Така коментира евроде...

"Митата, които съществуват в момента, не са абсолютно никакъв проблем", каза Харамлийски. Според него това е договор между неравнопоставени страни. "Ако кажем, че американските компании и Съединените щати като цяло са доста по-силната страна в това споразумение, тогава според мен ползите за САЩ ще бъдат много по-големи от тези за Европа", каза управителят на един от най-големите износите на вино от България. По думите му много по-бързо и лесно американските стоки ще наводнят европейските пазари, а не обратното. "Не съм сигурен също така дали вината ще спечелят много, въпреки че държави като Франция и Италия са много популярни в Щатите. САЩ обаче също станаха голям производител на вино. Те са в челната петица на производителите на вино", обясни той.

Според ИПИ премахването на митата за българските стоки ще окаже положително влияние за българския износ. Експертите подчертават, че за близо 40% от стоковия износ митническата бариера е относително висока (над 2%), а за редица стоки митата достигат двуцифрени числа. Според тях прекият позитивен ефект от очакваното премахване на митата ще бъде особено изявен за около 40% от българския износ за САЩ.

"Пречката не са митата, които са достатъчно ниски за виното. Проблемите са други – имиджът на страната, инвестициите, които се правят от държавата или от всяка една компания. Ние, например, ако искаме да се развиваме на американския пазар, трябва да инвестираме минимум 1 млн. долара, за да направим някакви продажби. Нито една българска компания не може да си позволи да инвестира просто така 1 млн. долара и да чака възвращаемост", подчерта Евгени Харамлийски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика