Влизаме в еврозоната до 5 години

8979
Влизаме в еврозоната до 5 години

Всички членове на европейския банков съюз трябва да получат равен статут за гласуване, за да се избегнат деформации във финансовия сектор, казва министърът на финансите Симеон Дянков пред "Таймс", предаде Стандарт нюз.

Той хвали стъпките на еврозоната към единен банков надзорен орган и създаването на фискален пакт. Според него те са направили единната валута и Европа като цяло по-стабилни.

Дянков: Сравняваме се с Гърция, но там не е имало комунизъм

"По това време на годината - бюджетно време, винаги финансовият министър е виновен за почти всичко в държавата. Исканията за оставката ...

Дянков е категоричен, че мястото на България "несъмнено" е в зоната на единната валута. Относно замразяването на кандидатурата ни за присъединяване към еврозоната, той прогнозира, че е възможно страната да се присъедини в рамките на пет години, ако валутният блок реализира допълнителен напредък.

Според Дянков гласовете на държавите, които не членуват в еврозоната, трябва да са подходящо представени в спорния единен банков надзорен орган, който ще се намира в Европейската централна банка. Естествена последица е тези държави членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи, е мнението на министъра.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика