Военните инвестират в техника рекордните 1,2 млрд. лв. през 2023 г.

5705
Военните инвестират в техника рекордните 1,2 млрд. лв. през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Военното министерство планира рекордни инвестиции в техника през 2023 г. В проектобюджет 2023 г. като капиталови разходи на военното министерство е заложена сумата от 1,2 млрд. лв., като само малка част от тях ще отидат за основен ремонт на сгради. Това е една от причините и за резкия ръст на капиталовите разходи през годината.

Това показват подробните разчети за планираните по бюджетите на основни министерства капиталови разходи, предоставени от финансовото министерство на депутата от ГЕРБ Теменужка Петкова. Очаква се предвидените капиталови разходи да са една от горещите теми при обсъждането на проектобюджет 2023, пише в. "Сега".

Наши военни не са и няма да бъдат командировани в Украйна, увериха от МС

Български военнослужещи не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна и извън територията на държавите членки на ЕС. Това...

Най-голямото единично плащане за техника, предвидено като разход за МО в централния бюджет, е за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи. По това перо е заложен касов разход в размер на 457 млн. лв. От МФ уточняват, че проектът е в напреднала фаза, като се очаква подписване на международен договор със САЩ. След изготвяне на проектодоговора и получаването на оферти ще трябва да се получи одобрение и от Народното събрание.

Други 110, 4 млн. лв. са заложени като първо плащане за закупуване на 3D радари. Тук общият разход се очаква да възлезе на 394 млн. лв., но плащанията няма да се правят накуп. И тук се очаква предоставяне на оферти до края на месец юни, като ще е необходима и санкция от НС. За съпътстващи разходи по проекта за придобиване на нов боен самолет ще са необходими 36,7 млн. лв. Общо по централния бюджет за придобиване, поддръжка и ремонт на въоръжение, както и за изграждане на инфраструктура, са заложени общо 776,5 млн. лв.

Извън тази сума 421 млн. лв. са заложени за капиталови разходи и по бюджета на самото военно министерство. Най-големият разход тук е за плащане на 200 млн. лв. по договор за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб. Цялата сметна стойност на този проект възлиза на 984 млн. лв. 121 млн. лв. са предвидени за плащания по договори от 2022 г., за нови капиталови разходи са заложени 100 млн. лв.

С така заложените разходи функция отбрана е една от малкото, която има увеличение като дял от БВП в проектобюджет 2023, макар и с малко. Парите за отбрана се увеличават от 4,3% на 4,4% от БВП, като и самият БВП нараства номинално. На този фон делът на финансиране на функции като образование пада от 4,4% на 4,1%, за здравеопазване – от 5,6 на 4,9% - като тук обяснението е намалелите разходи за ковид, разходите за функция социално осигуряване, подпомагане и грижи падат от 14,8 на 14,1% от БВП.

България получи втория двигател за МиГ-29 от Полша

България получи от Полша и втория двигател за изтребителите МиГ-29, съобщиха от Министерството на отбраната. Очаквахме повече двигател...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика