Заплатите ни ще станат европейски след 12 години

12845
Заплатите ни ще станат европейски след 12 години

Ще трябва да минат още 10-12 години, за да настигнем средната заплата в напредналите европейски страни. Това призна пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков. Според него причината за това изоставане е, че "десетилетия наред сме козирували пред СССР, докато други държави са се развивали”, предаде Стандарт нюз.

За коледните надбавки на пенсионерите
 
Дянков за пореден път заяви позицията си срещу всякакви допълнителни плащания над законово определените размери на пенсиите и заплатите. 
 
„Не е редно да се раздават пари, просто защото имаме излишък”, заяви министърът. И поясни, че коледни надбавки за възрастните хора ще има, само ако бюджетът го позволи. А това щяло да стане ясно около 27 декември.
 
За парите за майките
 
„Строим повече детски градини, за да могат майките да се връщат на работа още на втората година след раждането. Защото често чувам, че липсата на места в детските заведения задържа жените у дома”, каза още финансист номер едно на държавата.
 
Той обаче бе категоричен, че изграждането на нови градини в никакъв случай не може да замени увеличението на майчинските.
 
За проблемите в здравеопазването
 
Дянков каза още, че недоволството, което се надига в лекарските среди заради липса на средства за здравеопазване, било нещо обичайно за ноември месец.
 
„Нормално е да има проблеми, тъй като това е най-нереформираният сектор в България. Но все пак правителството на ГЕРБ е дало 2.8 млрд. лева повече за здраве, отколкото предишният кабинет”, подчерта министърът. 
 
Той обаче бе категоричен, че очаква и доклади за резултатите, постигнати с отпуснатите средства.
Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика