Заради цените на тока: ВиК дружествата получават допълнителна компенсация

2215
Заради цените на тока: ВиК дружествата получават допълнителна компенсация
Снимка: iStock

ВиК секторът ще получи допълнителна компенсация в размер на 61 млн. лв. заради високите цени на електроенергията.

Това обявиха министър-председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов на съвместен брифинг след заседанието на правителството днес, на което бе одобрена програма за компенсиране на небитови крайни клиенти, засягаща ВиК операторите.

"Решението произтича от необходимостта да бъде предоставена спешно пълна компенсация на дружествата от отрасъл ВиК за 2021 г. в допълнение на вече получената такава, касаеща всички небитови потребители. Мярката се налага, за да бъде допълнен формирания недостиг в паричните потоци и финансовия резултат на дружествата, произтичащ от разликата между фактическите разходи за електрическа енергия и много по-ниските такива, включени в цените на регулираните ВиК услуги на тези предприятия. Очаква се по този начин да бъде стабилизирано финансовото състояние на дружествата, да бъдат погасени просрочените им задължения за електроенергия и да бъде гарантиран непрекъснат достъп до ВиК услуги на всички потребители", се казва в съобщението.

България в топ 10 по ядрена енергетика в ЕС

България се нарежда на осмо място в Европейския съюз по производство на ядрена енергия, сочат данните на европейската статистическа слу...

Подпомагането на ВиК операторите ще се извърши въз основа на индивидуални договори между МРРБ и съответното дружество. Компенсациите ще бъдат изплатени до 31 март 2022 г.

"Фактурите за електроенергия, които ще получи бизнесът през м. февруари, ще бъдат за значително по-ниски суми, поясни министър Николов. Причината е, че в тях ще бъдат включени компенсациите както за м. декември, така и за м. януари", съобщават още от енергийното министерство.

Наред с това предстои да бъде създадена междуведомствена работна група, която да обсъди евентуалната необходимост за подпомагане на общините и техните структури – училища, болници, детски градини, заради високите енергийни разходи.

Една от задачите на работната група ще бъде да изследва възможността структурите на местната власт да закупуват електроенергия по дългосрочни договори на свободния пазар с обща поръчка, поясни министър Николов.

Енергийното министерство: Централата на "Мини Марица изток" може да се премести в София

Министерството на енергетиката подкрепя действията на Българския енергиен холдинг за промяна на седалището и адреса на управление на "М...

От неговите думи стана ясно още, че правителството работи активно и върху възможността за ускоряване на битовата газификация. Разглеждаме финансови инструменти, които да позволяват дълго отложено плащане на направените инвестиции, така че домакинствата да не бъдат натоварвани допълнително, изтъкна министър Николов.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика