Денков с отчет на МОН: Доживяхме учител отново да стане престижна професия. Няма да съм служебен министър

3486
Денков с отчет на МОН: Доживяхме учител отново да стане престижна професия. Няма да съм служебен министър
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Министърът на образованието и науката в оставка акад. Николай Денков представи детайлен отчет на дейността си начело на ведомството. Той изрази благодарност към екипа на МОН за търпението и обяви, че с активната работа отново са върнали авторитета на професията учител.

"Средствата за наука са 710,2 млн лева, което е увеличение със 167 млн спрямо миналата година. Средната учителска заплата е поддържана 25% над средната заплата за страната, а от 1 септември началната заплата за учител е 1486 лева, за директор 1810 лева", подчерта акад. Денков и изброи останалите мерки, предприети в системата предучилищното образование:

  • От 1 април 2020 освободихме таксите за детски градини;
  • Във връзка с инфлацията отделихме 21,5 милиона лева за увеличение на средствата за хранене на децата в предучилищна група и тези от 1 до 4 клас;
  • Стипендиите на учениците от 1 септември ще се увеличат с 15%;
  • 66 милиона лева допълнително за 21% увеличение на режийните разходи;
  • Приети са 21 национални програми за развитие на образованието и други.

По думите му значителна сума е заделена и за подобряване на материалната база - 50 млн лева за спешни ремонти, 15 млн лева за основен ремонт на спортни площадки, 10 млн лева за дофинансиране на оперативни програми и 70 млн лева за изграждане и реконструкция на детски градини, детски ясли и училища. Предвидени са били и 16 милиона лева за автобуси и безплатен транспорт.

Начално и средно образование

По отношение на предприетата реформа на на учебното съдържание и прегледа на учебниците министърът подчерта, че са идентифицирали проблемните предмети и темите, които трябва да бъдат променени. На наследника си на поста оставя да работи по следващите етапи относно това как точно да се случат тези промени и в учебниците.

Следващата цел на министър Денков е била деполитизацията на средното образование:

"Напълно забранихме партийната и политическа дейност в системата на училищното образование. Приета бе нова наредба без аналог досега за провеждане на конкурси за директори, с които пресякохме индивидуалния подход към различните кандидати и възможността за нагласяне на конкурси", каза той.

По отношение дигитализацията на образованието и намаляването на административната тежест образователният министър отчете, че е свършено изключително много с въвеждането на електронната система за началното образование, единната система за прием на ученици и класиране след 7 клас, както и новата информационна система за управление и съхранение на документи в училищата.

"Предприехме модернизация на професионалното образование с приетите концепции за промени в закона за професионалното образование, включително изработка на нов списък с професиите", отчете още Денков.

Министърът се похвали с успешното приключване на учебната година:

"Тя бе доста трудна, въпреки че изглежда лесна задача. Проведохме 109 изпита (ДЗИ и НВО), оценени бяха 400 000 писмени работи. Организирани са 21 олимпиади, 33 национални състезания и други. Отчитам като успех приемът на ученици от Украйна", коментира академикът.

Висше образование и наука

По време на мандата най-голямо обществено напрежение предизвикаха предприетите реформи в системата на висшето образование. По думите на министър Денков свършеното и в тази сфера е много:

"Увеличихме стойността на хранодена в студентските столове и общежития. Осигурихме двукратно увеличение на стипендиите за докторантите. Приехме концепция за нов закон за насърчаване на иновациите, както и концепция за обединяване на ВУЗ-овете. Закупен бе нов софтуер за установяване на плагиатство, като с това извършихме обемиста и качествена дейност относно подготовката за финансиране на европейските фондове (предучилищно и училищно образование - 472 млн лева, приобщаващо образование - 561 млн лева, професионално образование - 245 млн лева, висше образование - 457 млн лева)", уточни Денков. 

"Всеки проблем в тази система се мултиплицира многократно и е хубаво, че се осъзнава от хората в страната. Това, че започна повишение на заплатите преди 2-3 години и никой не отстъпи от този приоритет вече показва резултати. Доживяхме учител отново да стане достойна професия", коментира министърът и изрази надежда, че новият министър ще използва максимално това, което е направено и ще го доразшири с идеите, които той/тя има.

"Няма да остана в служебен кабинет, тъй като влизайки в ръководството на една от партиите (бел.ред. "Продължаваме промяната") автоматично излизам от възможността да участвам в кабинет. Ще посветя следващите месеци в убеждаване на обществеността от необходимостта да имаме правителство, което да се бори с корупцията и да направи необходимите промени", завърши академик Николай Денков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование