X
 
 

Доста петокласници не са научили що е то Африка

1666 2
photo of Доста петокласници не са научили що е то Африка
Снимка: Pixabay
Един от всеки трима петокласници не е усвоил новата учебна програма по география. Цели 42% пък не са научили нищо за континента Африка, който заедно с Антрактида влезе като нов компонент от програмата през миналата учебна година. Това сочат резултатите от извънредната миниматура за учениците в пети клас, която се проведе дни преди края на настоящата учебна година, съобщава в. "Сега".

Във външното оценяване по география са участвали 5761 ученици т.е. 9% от всички петокласници. В матурата е имало 25 въпроса, на 7 от които е трябвало да се отговори с текст, т.е. не са били тестови. Темите – география на Африка и общо географско познание, като за Африка въпросите са били 10, а останалите са за общото познание. Пример за задача що се отнася до Африка е къде на континента годишно има най-големи валежи – по крайбрежието на Средиземно море, в планините на Сахара, в Заирската котловина и по крайбрежието на пустинята Намиб.  В друга задача петокласниците е трябвало да сметнат колко километра ще пропътуват по права линия между две африкански столици, ако разстоянието между тях на географската карта с М 1:20 000 000 е 10 см. Посочените възможности са били - 200 000 километра, 20 000 км, 2000 км и 200 км.

Следващите два випуска в основното образование може да имат пропуски по история, география и биология

Наваксването на учебен материал за учениците, които ще са VII клас през учебните 2016-2017 година и 2017-2018 година, ще си остане само...

Средният постигнат резултат от учениците е бил 15.6 точки от максимален бал 25. От МОН обясняват, че целта на външното оценяване по география е била да се види каква е постижимостта на усвояване на учебния материал от петокласниците като цяло, а не на отделния ученик. По тази причина не е предвидена скала за оценяване на постиженията на учениците с оценки от 2 до 6. Това означава, че за успешно преминат тест се смята този, при който ученикът се е справил с поне 50% от въпросите. А резултатът гласи, че средният брой точки (12.5) е достигнат от 71% от учениците.

58% от учениците, участвали във външното оценяване по география и икономика, са се справили със субтест Африка. Това би трябвало да означава, че 42% от тях не са се справили, т.е. са получили под 12.5 точки и не са научили почти нищо за Африка. Малко по-висока е средната успеваемост на въпросите за общо географско познание - тук 64.86% от учениците са се справили с този субтест, т.е. 35% от тях не са се справили. Учениците са се затруднили най-вече при обясняването на факторите и елементите на африканския климат, както и при групирането на държавите по географското им разположение, посочват от МОН.

От Министерството на образованието (МОН) гледат оптимистично на нещата. Според тяхното заключение 7 от 10 петокласници са успели да прескочат поставения праг на минимално знание, а експертите казват, че „макар и в различна степен очакваните резултати от новата учебна програма по география и икономика са постигнати от учениците”.

През миналата учебна година в програмата по география влязоха темите Африка и Антарктида. Те бяха прибавени към темите за Земята като планета, природата, обществото и стопанството на регионално и глобално ниво. Тогава обаче не бяха издадени нови учебници заради липсата на време такива да бъдат подготвени. Сега оценяването показва и как учениците са успели да усвоят материала без учебници – извън поставената на първо място цел за показване на знание.

Географията - неподозиран хоризонт за реализация в иновативни професии

Уеб презентации, пряк контакт, изживяване и експерименти – на това се дължи успехът на уникалния образователен проект "Географ БГ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    много грешна информация за в бъдеще нека има един от инспектората да гледа,че много далавери направиха директорите на циганските училища
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Експерт 1 Експерт преди 7 месеца Профил на трол?
    Цитирани са въпроси и резултати от миналогодишното Външно оценяване по география след 5 клас. Вярно е, че резултатите излязоха официално едва в края на ноември 2017 г., но да се твърди, че това са резултатите от Външното оценяване по предмета през 2018 г. е проява на вопиюща неосведоменост. Те едва ли ще станат известни преди края на септември тази година. Много закъсняла и фалшива "новина&qu виж още ›› ot;.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално