Граждански организации изпратиха отворено писмо по повод въвеждането на единен учебник

39248
Граждански организации изпратиха отворено писмо по повод въвеждането на единен учебник
Снимка: БГНЕС

Граждански организации изпратиха отворено писмо по повод предложението на образователния министър за утвърждаване на един учебник за всеки клас от началния и прогимназиалния етап на обучение и предложенията за промени в Наредба 5.

Според тях предложението за утвърждаване само на един учебник за всеки клас от началния и прогимназиалния етап и опитът за узаконяването му чрез промени в Наредба 5 за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала е в разрез с основни принципи в образованието и в доброто управление. Всеки от европейските принципи за добро управление – отвореност, участие, отчетност, ефективност и последователност, подпомага демокрацията и върховенството на закона в държавите-членки на Европейския съюз. Министърът на образованието и науката носи лична отговорност както за неспазването на тези принципи, така и за непрофесионалното агрументиране на промени, които отдалечават българското образование от европейските принципи, пише още в писмото.

Клисарова ще отстоява въвеждането на единен учебник за всеки предмет

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова ще отстоява идеята си за въвеждането на един учебник за всеки предмет в началния...

Според представителите на гражданските организации реализирането на намеренията на министъра на образованието и науката за одобряване на един учебник за всеки клас от началния и прогимназиалния етап биха подменили основните принципи в образованието, свързани с:

1. Точното определяне на образователните цели и средствата за постигането им. Развитието на ключовите компетености и други преносими умения са основни цели на образованието, а учебникът е едно от средствата за тяхното осъществяване. Програмите за всеки клас и системата за оценяване следва да осигуряват хоризонталната проходимост. „Учебникът е предназначен за ученика и подпомага цялостно обучението му ... за овладяване на знанията, уменията и формиране на отношенията ..., определени с държавните образователни изисквания ... и с учебните програми.“

С разменянето на местата на тези ключови инструменти се нарушават основите на управлението, функционирането и организацията на образованието.

2. Качеството на образованието. Големият въпрос е как системата на образованието наистина през всички нива на управление и организация гарантира адекватност на ранообразните образователни потребности на всяко дете. Децата са различни, учат, използвайки различни източници и всичките си сетива. Ученето не е ограничено само в рамките на класната стая, още по-малко с това, което в момента е част от съдържанието на учебниците. Постигането и управлението на многообразието и сега е огромно предизвикателство пред системата, което по никакъв начин няма да бъде решено с въвеждането на един учебник, който би узаконил общоизвестната лъжа, че унифицираните планове и програми работят еднакво в различен контекст. Наличието на по-голямо разнообразие от учебници и учебни помагала, при гарантиран стандарт за тяхното качество, дава по-големи възможности на учениците и учителите да отговорят на специфичните потребности.

3. Гарантиране на повече автономност на училищата. В Европа е прието училището да бъде автономна, саморегулираща се общност, която: управлява качеството на обучението, създава екипи, избира формите и начините за организация на учебния процес, оценява постиженията си, отчита се пред местната общност. Изборът на учебници е регламентирано право на училищните екипи и едно от средствата за постигане на образователните цели и за осигуряване на гъвкави възможности за учене за всяко дете, съобразени с разнообразното съчетаване на ресурси на входа за конкретното училище и национално зададените цели. Ограничаването на избора е ограничаване не само на автономията на училищата, но и на способността им да бъдат адекватни на все по-разнообразните начини на учене на децата.

136 000 лева е хонорарът за написване на учебник

Около 500 000 лева ще бъдат необходими, за да бъдат възстановени училищата във Варна след потопа. Ще направим всичко възможно, за да ...

4. Уважение към гарантираната в нормативната уредба свобода на учителите да избират методите и средствата за обучение (чл. 127 от ППЗНП). Само свободните хора могат да носят и отговорност за изборите, които правят. Това важи в пълна степен за професионалната отговорност на учителите, която през последните години непрекъснато се принизява, превръщайки ги в обикновени изпълнители, а не в лидери на обучителния процес и модели за своите ученици. Ограничаването на избора е недопустимо посегателство върху свободата и отговорността на учителите и върху техния обществен престиж.

Никакви иновации в образованието не могат да се случат, без да има сериозно освобождаване на средствата, с които могат да се постигат национално зададените цели. Големият дебат не е за централизирането и ограничаването на избора, а точно обратното – за истинската децентрализация на системата, за реорганизация на цялата верига на управление на образованието, отключваща максимално инициативността и отговорността на всички звена на всички равнища.

Заедно с това трябва да подчертаем, че са налице груби нарушения на законодателството на Република България.

Ние споделяме виждането, че прибързаното приемане на подобна наредба не е положителен пример за начина, по който институциите и гражданското общество би следвало да водят диалога за развитие на българското образование – задълбочено, открито, с ясно изразени виждания за смисъла, целите и методите и за уредбата и функционирането на образователната система.

С оглед на това, настояваме за незабавно оттегляне на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала и призоваваме министъра на образованието незабавно да поеме пълна морална и политическа отговорност за своите действия пред министър-председателя по общоприетия в съвременните общества ред.

АБК иска незабавна намеса за спиране на кампанията за "национализация" на учебниците

От Асоциацията на българските книгоиздатели излязоха с отворено писмо до министър-председателя Пламен Орешарски. То е по повод идеята н...

Ние, представителите на гражданското общество, изразяваме нетърпимостта си към подобни действия на политици, които се опитват да управляват сфери от национален интерес по манипулативен и феодален начин, подменяйки интересите на повече от милион ученици, учители и родители и смисъла на истинския дебат за развитие на образованието, завършва писмото.

Писмото е подписано от: Института за прогресивно образование, Центъра за приобщаващо образование, Центъра за образователни инициативи, Асоциация „Родители“, Фондация „Пайдея“, Сдружение „Образователен свят“, Фондация „Заедно в час“, Народно читалище "Бъдеще сега 2006", Румен Петров – преподавател НБУ, Емилия Георгиева Йорданова – главен учител, Зорница Христова Бодакова, преводач, ,Евелина Йорданова Варджийска – преподавател, Национална мрежа за децата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование