Какво могат да налагат учителите като мерки срещу коронавируса - почти нищо, по думите на образователния министър

3729
Какво могат да налагат учителите като мерки срещу коронавируса - почти нищо, по думите на образователния министър
Снимка: iStock

Училищата са готови да отворят врати в условията на пандемия. Навсякъде ще открием присъствено, но с мерки – спазване на дистанция, носене на маски. Това каза образователният министър проф. Николай Денков.

Денков коментира, че най-вероятно до седмица-две ще има ситуации, в които дадена област влиза в тъмночервена зона на зараза с КОВИД. Тогава или всичко се затваря, или се гледа училище по училище и се преценява кое да остане присъствено. Ако има заповед на здравното министерство, затваря се всичко. Иначе се гледа дали има 10% и повече заболели ученици в дадено училище и се решава то да мине на електронно образование.

Проф. Денков: Като не спазваме мерките, ни очаква една нова и бърза вълна на коронавируса

„Като не спазваме мерките, е абсолютно предсказуемо какво ще се случи – една бърза, нова вълна, която никой не иска”....

Ако в дадена паралелка имате болен ученик, всички контактни отиват в карантина. Това обаче не значи да затворим всички училища в областта, поясни проф. Николай Денков.

Мерките в момента са напълно различни, категоричен беше пред bTV служебният здравен министър (припомняме, че става въпрос за насоки т.е. няма наложени задължителни мерки на централно ниво все още, тъй като мерки се налагат със заповед). Даваме на всяко училище да следи какво се случва – колко са болни, колко са карантинирани. Дали сме възможност педагогическите съвети да реагират, да уведомят здравното министерство каква е заболеваемостта в конкретно училище, обясни новото проф. Денков.

Ще има ли глоби за неносене на маски? Децата ще правят това, което правят възрастните – отговорността е на родителите и на децата. Личният пример е най-важен, заяви проф. Денков. Попитан дали учителите носят отговорност, ако в клас не се носят маски, министърът де факто призна, че няма как преподавател да накара ученик да носи маска. "Да караме РЗИ да ходи да проверява в класните стаи просто не е редно", заяви проф. Денков. Но, по думите му, учителят е отговорен за проветряването на класната стая.

Що се отнася до практиката за масово тестване в училище, което се практикува кажи-речи навсякъде в Европа, служебният образователен министър поясни, че имало 3 вида тестове за коронавирус – за 2 от тях знам, че със сигурност са одобрени, за третия върви дискусия. Единият вид тестове е на принципа на близалките – тестват се всички, съответно всички тестове се проверяват наведнъж (пул тест) и ако има положителен резултат, следват отделни тестове. Има и индивидуални тестове със слюнка, както и стандартният тест с бъркане в носа. Но Денков каза и друго – училищното ръководство се разбира с родителите в конкретното училище дали да има масово тестване. Ако 90% от родителите се съгласят, тестове ще се правят всяка седмица.

Намерението на държавата: Присъствено образование, докато КОВИД не стане твърде видим

Решаваме какво ще е образованието - присъствено или не, според това какви са медицинските изисквания за намаляване на заразяемостта (от...

Масов скрининг за антитела т.е. кръвни тестове няма как да се случи в България, трябва да имаме масово съгласие на родителите, заяви министърът.

Към 27 август, малко над 30% са ваксинираните учители, малко над 20% са преболедували. Не се справихме, защото има недоверие в обществото, обобщи министърът. И добави, че само около 1,5 – 2 процента от децата над 12 години са ваксинирани. Горещо препоръчвам на всички родители да убедят децата си да се ваксинират срещу коронавируса, защото това е в тяхна полза, подчерта проф. Денков. И каза нещо друго - в София например нивото на ваксиниране срещу коронавирус сред населението е много по-високо и с течение на годината това ще окаже значение.

Образователният министър одобри и решението на Медицинския университет в Пловдив – КАКВО Е ТО, НАУЧЕТЕ ТУК! Не може да си човек на науката и да не вярваш в науката, е позицията на проф. Денков.

"Много дълго време образованието не беше приоритет, то все още продължава да не е приоритет", обобщи образователният министър що се отнася и до отпадналите от системата заради електронното образование. По думите му, това масово са деца, чиито родители нямат добро отношение към образованието като цяло. За тази учебна година се очаква около 20 000 деца да не стъпят в училище, но на 15 септември щяло да стане по-ясно.

Стойчо Кацаров: Изпуснахме възможността цяло лято да се ваксинираме

Не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим. Не заради нарастващия брой на новозаразените, колкото заради н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com