Заповед: С ваксина, антитела или отрицателен PCR се допускат студенти в МУ Пловдив

8993
Заповед: С ваксина, антитела или отрицателен PCR се допускат студенти в МУ Пловдив
Снимка: iStock/Guliver

Заповед на ректора на Медицинския университет в Пловдив предизвика недоволство сред студенти. Според документа, приет на Ректорски съвет, задължително условие за достъп на студентите до присъствени упражнения е представяне на сертификат за ваксинация, документ за преболедуване на COVID-19 или отрицателен тест.

Според ректора на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева заповедта дава възможност за връщане на присъствено обучение, от която студентите са били лишени в голяма степен предните четири семестъра, пише Plovdiv24. Медицинското образование изисква класическо обучение в клинични условия, но то би било възможно само при максимално безопасни условия. Настоящата заповед се отнася само за студентите, що се отнася до преподавателите - 70 процента от тях са ваксинирани, останалите са преболедували. За тях също ще бъдат формулирани изисквания до началото на учебната година, но в случая със студентите няма как да се направи статистическа справка, затова е редно от тях да се изискват документи, които отразяват здравословното им състояние.

Ректорът на медицинския университет проф. Мариана Мурджева е убедена, че заповедта е в синхрон с актуалните разпоредби на Здравното министерство, а студентите по медицина имат и допълнителни отговорности за спазването на продивоепидемичните мерки.

"Повечето от нашите студенти имат досег с болни в лечебни заведения. Там също има рестрикции. На болните се изискват отрицателни тестове, за да бъдат хоспитализирани, а някъде са забранени свижданията. Ние сме водени от стремежа да защитим тези пациенти в университетските болници, които ще бъдат представени на студентите в тяхното обучение", обясни проф. Мурджева.

Новите правила за присъствено обучение изненадаха бъдещите медици и ги разделиха на два лагера.

"Разбирам откъде идва това решение, ние настоявахме да се обучаваме присъствено. Аз съм ваксиниран, но не може да се задължават хората да се ваксинират", каза студент.

БХК с коментар за задължителното ваксиниране срещу COVID

Задължителното ваксиниране може да бъде оправдано от правозащитна гледна точка, но само ако бъде въведено при определени условия. Това ...

"Това е добро решение според мен. Но ще видим как работят тези мерки през първия месец, първите няколко седмици и дали после няма да се вземе друго решение, в зависимост от ситуацията в университета, в града и в страната", смята друг, разказва Монитор.

Родители на студенти в университета съзряха в новата ректорска заповед опит за принудително ваксиниране. Без сертификат за ваксинация студентът трябва да плаща за ежеседмични тестове, затова предложиха алтернатива.

"Всички много добре знаем, че тестовете не са много евтини в България. Беше изградена лаборатория в сградата на МУ. Тази лаборатория би могла да поема безплатно тестовете на своите студенти. Още повече таксите, които се плащат за платено обучение, са изключително високи", коментира Ангел Калоянов, който е баща на студент в университета.

Новите правила за присъствено посещение в университета възмутиха представителите на Алианса на лекарите за връщане към нормален начин на живот.

"До мен достигнаха сигнали от мои приятели и познати студенти от МУ Пловдив и техни родители, включително преподаватели. Тези заповеди, ако не бъдат отменени до няколко дни, и не се премахнат опитите за принудително ваксиниране на студенти, ще бъдат атакувани по всички законови методи в българския съд", заяви д-р Иво Ватев.

Бунт и недоволство на родители след като детска градина поиска от тях да декларират, че са ваксинирани

Декларация и представяне на ваксинационен сертификат срещу COVID-19. Това е поискала от родителите директорка на частна детска градина ...

От ръководството на университета заявиха, че няма дискриминиращ момент в заповедта, защото е предвидена алтернатива онлайн обучение. Има обаче готовност документът да претърпи изменения спрямо епидемиологичната обстановка и след разговор със студентите.

"Аз бих направила всичко, за да се тушира това напрежение, разбира се, в границите на разумното. И на онова, което се основава на научни факти, а не на ненаучни антиваксърски настроения и други ненаучни щения за намаляване на противоепидемичните мерки, когато обстановката налага точно обратното", обясни проф. Мурджева.

Очаква се заповедта да бъде обсъдена отново на 7 септември, когато е следващият ректорски съвет.

Експертно мнение

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова коментира пред bTV недоволството по следния начин - ако университетът не е осигурил безопасна среда за учене, какво ще стане, ако студент зарази пациент по време на практика? Освен това, Шаркова подчерта, че ваксинацията не е единственият вариант - може да си преболедувал, може да се тестваш. Шаркова препоръча да се намери начин поне част от финансовата тежест при тестове да се поема от университета. Тя напомни и, че по закон университетът е автономен и може да взема мерки що се отнася до дейността му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване