X
 
 

Калин Каменов с предложения за промени в образователната система

990 0
photo of Калин Каменов с предложения за промени в образователната система
Снимка: НСОРБ
Ускорени процедури за предоставяне на помощи на деца от социално слаби семейства, оптимизация на процедурите за събиране на информация и разширяване на електронната система на Министерството на образованието и науката, са част от предложенията, които направи кметът Калин Каменов на годишната среща на местните власти.

„Необходимо е да бъде ускорена процедурата за предоставяне на помощ на децата от социално слаби семейства в страната. Когато семейството няма средства, за да изпрати детето си на училище, реакцията на компетентните институции трябва да бъде бърза и ефективна. Когато една структура е констатирала проблема, другата трябва да реагира незабавно, без да се правят допълнителни проверки и заключения. Предоставените на директорите на учебни заведения права за осигуряване на помощ в натура е едно добро решение, просто трябва да се намалят процедурните срокове.“ – коментира Каменов.

В рамките на годишната среща на местните власти, кметът на Община Враца предложи да бъдат оптимизирани процедурите за събирането и систематизирането на информация, при посещения по домовете. „От една страна екипите по обхват правят обходи и актуализират информацията в електронната система на Механизма. Същевременно служителите на „Социално подпомагане“ също правят подобни проверки. По-добре е да бъдат разработени общи въпросници, които да се попълват при посещения на децата, застрашени от отпадане от системата на образованието“ – допълни още Калин Каменов.

По отношение на електронната система на Министерство на образованието и науката, градоначалникът заяви, че е възможно тя да бъде разширена с информация за семейния статус на децата.

По време на годишния форум, кметът и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Калин Каменов представи добрите практики на общините по отношение справянето с проблемите в образователната система по места.

Тридневната годишна среща на местните власти е организирана от Националното сдружение на общините. На форума ще бъдат дискутирани актуални проблеми и предизвикателства пред българските общини - възможностите за привличане на инвеститори чрез развитие на индустриална инфраструктура, опазването на обществения ред в общините, превенция и защита при бедствия, интегрирането на образователната и социалната система в общините, както и управлението на човешките ресурси.

По време на пленарната сесия  е предвидена среща със заместник-министър председателя Томислав Дончев и председателя на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков по приоритетни въпроси и проблеми в реализацията на електронното управление.

В днешния ден е предвидена сесията „Силни общини – силна държава“, с участието на министър–председателя Бойко Борисов и зам.-председателя на 44-то Народно събрание Емил Христов.

На форума присъстват близо 800 представители на общините – кметове, председатели на общински съвети, заместник-кметове и експерти, както и членове на правителството и народни представители.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Стотици хиляди пенсионери ще трябва да и...

Около 340 000 български пенсионери ще трябва да преживеят месец януари с по-малко пари от обикновено. Причината – спират така нар...

Последно в Актуално