Ключовите партньорства на СофтУни и отражението на пандемията в компанията в интервю с Жельо Пенчев

4748
Ключовите партньорства на СофтУни и отражението на пандемията в компанията в интервю с Жельо Пенчев
Снимка: SoftUni

Жельо Пенчев е Директор „Бизнес развитие“ на СофтУни с повече от 10 годишен опит в корпоративния свят, телекомуникациите и енергетиката, където е работил с мултимилионни бизнеси.

SoftUni Bootcamp – иновативна програма за летящ кариерен старт в софтуерната разработка

От септември 2021 стартира първата програма на СофтУни за летящ кариерен старт в софтуерната индустрия – SoftUni Bootcamp. Прогр...

Днес Жельо ще ни разкаже повече за партньорската мрежа на СофтУни, нейните функции, отражението на пандемията върху партньорствата и още. Вижте интервюто, което проведохме с него:

Какво е ключовото значение на партньорствата на СофтУни и каква е тяхната цел?

Предизвикателството е да бъдеш там, където бизнесът има нужда от теб. Това е основното значение на партньорствата на СофтУни - да бъдат мост между образованието и бизнеса, между нашите курсисти и фирмите. Да запознаем бъдещите служители в компаниите с потенциалните работодатели. Да стоим близо до нашите партньори, да дефинираме техните нужди и интереси- сега и в перспектива.

Чрез партньорствата целим да повишим brand awareness-ът на компаниите, да покажем защо са толкова успешни, защо са предпочитани работодатели на пазара и да насочим бъдещите програмисти, маркетолози и дизайнери към тях. Също предоставяме и редица други възможности: организиране на събития, академии, корпоративни обучения, блог-статии, публикации и др. Всяко едно партньорство е строго индивидуално и се подготвя според специфичните нужди и изисквания на компанията-партньор; не работим по „шаблон“, а организираме програма, която да отговаря на бъдещите планове за развитие.

С какъв тип компании работи СофтУни в момента?

В момента си партнираме с много технологични гиганти на пазара, сред които: Пощенска банка, Coca-Cola HBC, SmartIt, Draft Kings, Software Group, Superhosting, Indeavr, Infragistics, XS Software и Motion Software. Компании, които продължиха да растат през последните години, назначиха много кадри и успяха да реализират големи приходи, подпомагайки икономиката и пазара на труда в България. И тъй като влиянието на ИТ сектора върху икономиката е огромно (през последните няколко години приходите в сферата се увеличиха над 3 пъти), е необходима и връзка между бързо развиващия се бизнес и подготвени хора за него, където е СофтУни, чрез своите партньорства, предоставя и качествени кадри за тази така динамична и перспективна сфера. 

Дигитализацията днес е неизбежна и е повече от необходима. Днес всичко е “smart” - трябва да се подхожда умно и да се подпомагат тези компании, да им се осигурява нужното гориво, за да може да вървят напред, да се развиват, да отварят нови работни места, да бъдат един от двигателите на икономиката в страната, която толкова много има нужда от това в момента. Тук е мястото на СофтУни – нашата цел е не просто да създаваме кадри, които да са конкурентни в настоящия момент, а такива, които са устойчиви, имат лидерски нюх и работят с най-новите технологии, което гарантира тяхната кариерна реализация в дългосрочен план, а това от своя страна да гарантира и успеха на компанията, в която работят. Това е и един от основните ни приноси към сектора.

Сподели последните няколко големи проекта, които СофтУни успя да осъществи, заедно със своите партньори?

СофтУни грабна първо място в годишните награди „Компания на годината“ в категория „Образование“

СофтУни грабна първо място в годишните награди „Компания на годината“ в категория „Образование“, доказвайки за ...

През последната година имаме редица реализирани корпоративни обучения с наши партньори, много назначени кадри през нашия Кариерен център, нови партньорства с големи компании и малки “startup”-и. Успяхме да реализираме безплатна дигитална академия с Coca Cola, която бе посетена от хиляди хора. По-значимо събитие, което в момента е на фокус, е Bootcamp-a на СофтУни. Проект, който има за цел да скъси дистанцията между служителя и работодателя, като подготви участниците в Bootcamp-a за реалната работна среда, трудностите в нея и предизвикателствата.

Регулярно ще организираме 4-месечна интензивна програма, в рамките на която участниците, разделени на малки екипи, ще имат възможността да разработват реални проекти открай докрай, прилагайки най-новите модели, технологии и добри практики. Това ще им даде летящ кариерен старт и ще осигури отлично подготвени кадри за компаниите, с които си партнираме.

Даде ли пандемията някакво отражение върху работата на СофтУни с компаниите-партньори?

Въпреки, че за 2020г. се отчете спад от малко над 5% на БВП, ИТ секторът бележи за поредна година ръст с около 10%. Ние, както и нашите партньори, също отбелязахме ръстове.

Това до голяма степен се дължи на факта, че технологичните компании с лекота успяха да дигитализират голяма част от процесите си, за да осигурят възможността на своите служители да работят невъзпрепятствано от вкъщи и да продължат всички свои дейности и проекти, както и да изградят нови и интересни дигитални такива, съобразно „новото нормално“ и новите нужди на потребителите днес.

След настъпването на пандемията през 2020г. и пред нас, както пред всички останали бизнеси, стояха редица предизвикателства. Ключовата разлика може би се състои в това, че ние не си задавахме въпросът „дали“, а „как“. Как да направим всички свои обучения изцяло онлайн максимално бързо, как да провеждаме корпоративите си обучения дистанционно и да продължим ефективна работа с партньорите си, как да осъществим всички кариерни събития, състезания и др. онлайн. Отговорите на тези въпроси не закъсняха и СофтУни не съвсем изненадващо отбеляза най-успешния си сезон от създаването си досега, и то във времена на криза.

Как една компания може да стане партньор на СофтУни?

Дигиталните професии на настоящето и бъдещето

Да поставим на фокус случващото се днес в аспект бизнес и образование. Бурната дигитализация и технологична трансформация активно повли...

Всяка една компания, с която имаме обща визия за развитие, би могла да стане част от нашата партньорска мрежа. Съвместно ще работим за нейното полуляризиране сред общността на СофтУни, ще съдействаме с намирането на подходящи кадри за отворените работни позиции при партньора или ще създадем практически обучения за целите на работния процес

Като първа стъпка с всеки потенциален партньор провеждаме среща, на която да идентифицираме специфичните нужди. Подготвяме програма, която за период от 1, 2 или 3 години да се движи паралелно с плановете за развитие. Съобразяваме се с възможностите на компанията, като разработваме индивидуално и според нуждите всяко едно партньорство. Помагаме на бизнеса като организираме цялостна employer branding стратегия, организираме интервюта с компании-партньори, правим публикации в нашите канали, провеждаме корпоративни обучения, събития, академии и осигуряваме качествени кадри чрез Кариерния център на СофтУни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование