X
 
 

Кметове искат турски език в училище

5804 20
photo of Кметове искат турски език в училище
Кметовете на общини в област Кърджали настояха да се създадат реални условия за изучаване на турския като майчин език в училищата. Това се случи на среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.

От администрацията на Хасан Азис, кмет на Кърджали, съобщиха, че основният въпрос, който с колегите му са поставили, е за създаване на реални условия, за да стане ефективно изучаването на турския като майчин език в училище. Те са изразили своето безпокойство от негативните тенденции за драстичното намаляване на изучаващите езика през последните 25 г. Една от причините е в законовите уредби, приети през годините.

Предлагат децата от малцинствата да могат да учат и извън кварталите си

Министерството на образованието предлага районирането за бъдещите пъвокласници да не важи за всички ученици. Децата от малцинствата мож...

През 1992-1993г. турски език в страната са изучавали 114 000 деца, а днес броят на учениците е паднал до 6000. Проблемите с изучаването на турски език не са само в област Кърджали, те касаят цялата страна, е посочил по време на разговорите Хасан Азис.

Кметовете настояли за ясно фиксиране на броя на часовете по майчин език, които да бъдат определени нормативно. Те поискали в училищата да се назначат достатъчно преподаватели по турски език, както и да се отпечатат нови учебници, тъй като последните издадени са през далечната 1992г.

Акцент в разговорите е било и възстановяването на длъжността експерт по турски майчин език в Регионалното управление на образованието/РУО/. Този въпрос беше отправен към министър Вълчев и при посещението в Кърджали преди година.

На срещата е дискутирана необходимостта от актуализиране на учебната програма в професионалните гимназии, която да бъде съобразена с нуждите на местния бизнес. По този проблем предстои среща със зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, предаде БГНЕС.

Младежи от турски произход, живеещи в София, са решили да разработят нови инициативи за повишаване на интереса към обучението по турски език, обезпокоени от голямото безразличие на държавните училища в това отношение, съобщи преди дни Анадолската агенция.

Партия раздавала учебни помагала на турски език в Шумен

МОН извършва проверка по сигнал, че в училища в Шумен се разпространяват учебни помагала на турски език. Най-скандалното в случая е, че...

От 90-те г. на миналия век езикът се изучава като свободно избираем предмет. Хилмие Индже, която е ръководител на дружеството за културни взаимодействия в София, смята, че проблемът е от особено значение и намирането на изход от ситуацията не търпи отлагане.

„Работим за организирането на национален симпозиум с цел повишаване на интереса към обучението по турски език. В държавните училища езикът се изучава като свободно избираема дисциплина, но е налице безразличие към нея. Необходимо е да се ангажират както родителите, така и училищните директори, и преподавателите, за да се види къде е коренът на проблема и да се стигне до решението му“, казва младата адвокатка. Според нея младото поколение турци в България не знаят как да говорят, пишат и четат на езика, и това е един от най-важните им проблеми.

В България, където населението наброява под 7 млн.души, от които около 600 000 са от турски произход, в момента едва 5 385 деца изучават майчиния си език, като в предходната учебна година те са били с 1 701 повече, посочва Хилмие Индже. Според данните на Министерството на образованието през учебната 2016-2017 г. часовете по турски език са посещавани от 7 086 деца.

Хилмие Индже посочва, че особено голям проблем за българските турци е намирането на съвременни турски книги, а за да се поддържа езикът жив, дружеството е започнало кампания в София „Дари книга – имай библиотека“. Целта е рафтовете в офиса на организацията да съберат поне 2 000 книги на турски език. Миналата година през септември, също пред медии в Турция, лидерът на изселническа организация Зюрфеттин Хаджиоглу обвини България в провеждане на скрита асимилация на малцинствата.

„В България турското малцинство наброява близо 1 милион души, но само няколко хиляди от децата изучават майчиния си език. Това е болезнено, силно обезпокояващо и тревожно състояние, то е демонстрация на това, че българската държава и правителството й продължават с политиката на скрита асимилация на малцинствата. Новата учебна година няма да бъде добър период за турското малцинство в България“, посочи тогава той.

Изселническа организация настоява за изучаването на турския език в България

Болезнен, обезпокояващ и тревожен е фактът, че в българските училища не се изучава турски език, а за това е виновна държавата, това зая...

Според него правителството е виновно за ежегодното намаляване на броя на учениците, изучаващи майчиния си турски език и носи отговорност за проблемите около закона за образованието, за това, че обучението по турски е извън учебните програми и е свободно избираем предмет, на което обаче пречат директорите на училищата. Особена вина носят и местните управи с тяхната незаинтересованост и бездействие, смята Хаджиоглу. Той е чест гост на Кърджали и не пропуска да отправя призиви за конкретни действия в тази посока към политиците, представляващи турското малцинство, към религиозните служители и гражданските организации.

„Нашите сънародници в България непременно трябва да подадат заявления за изучаването на турски език в училищата на децата им и да продължат да настояват за обучението на майчин език. Нашата конфедерация наблюдава много внимателно развитието на този проблем“, подчертава Хаджиоглу.

Проблемът с липсата на интерес към обучението по майчин език в България стана тема и на репортаж на националното радио и телевизия на Турция /TRT/, излъчен също при старта на учебната година у нас. В него се казва, че след началото на демокрацията у нас в годините след 1990-а децата на българските турци са изучавали майчиния си език като задължително избираем предмет, като по онова време броят им е бил около 100 000. През 2003 г. обаче те са намалели до 30 000, а през учебната 2015-2016 г. наброяват 7 565 деца.

През септември 2015 г. вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан внесе предложение турският да стане задължително избираем предмет в училище, но парламентът го отхвърли, а впоследствие управляващите от ГЕРБ го наложиха като свободно избираем, бе припомнено в репортажа. Така децата са пренасочили интересите си към западните езици и природо-математическите дисциплини, и са загърбили майчиния си език. Отделно от това училищните директори създавали изкуствени проблеми и бариери с изискването за специални заявления, но те еднолично решавали дали да има такова обучение.

Налице е дефицит на преподаватели, учебниците по турски са от 1999 г. и са остарели, в региона с най-многобройно турскоезично население – Кърджали, майчиния си език в училище изучават по-малко от 2 500 деца, а и вече може да се каже, че в българската образователна система турският е мъртъв, така самосъзнанието и чувството за идентичност остават на заден план, се подчертава още в репортажа. Анкара често критикува България за майчиния език и за липсата на турска телевизия.

Училищен директор карал учениците да учат турски език, Кунева потвърди за жалби

Районният инспекторат в Шумен е установил нарушения в училище „Панайот Волов“ в село Тодор Икономово, община Каолиново, Шум...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

19 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Като искат турски език, да се пръждосват в Турция, Анадола ги очаква, те нямат никакво право да бъдат в Европа !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • В България няма турци 11 В България няма турци преди 10 месеца Профил на трол?
  потурнаци вън !!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • до редакцията на Актуално 10 до редакцията на Актуално преди 10 месеца Профил на трол?
  Не спете, четете какво пишат, например №10. Кога ще го премахнете?
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Кой да го премахне, Джендърите на анално ли ? Забрави, това са стопроцентови отрепки !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • име 9 име преди 10 месеца Профил на трол?
  валери ще ги оправи.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А защо българите в европа и сащ искат училища и да се учи бългаски майчин език....същото е за турците ....как за българите може а за турците не може...
  : 17 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Защото българите в САЩ и Европа не искат да превземат страните, които да ги приютили , а се интегрират в тях. Не изпълняват политически и стратегически поръчки от страната -майка, не налагат религията, волята и манталитета си, не обиждат местните на "гяури и рая", не искат да ги избиват и да налагат халифат, не са владели ,използвали и избивали местните, не заличават културата им, не са виж още ›› вземали децата им, не налагат денонощно "културата" си и т.н. и т.н.Сега отговорили си на въпроса ,9.1 или още дълго трябва да ти се обяснява?
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А, к*ур в гъза не искат ли?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Много взеха да искат май, казано на техен език: аман от искания.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  "турският да стане задължително избираем предмет в училище"... Би ли ми обяснил някой на разбираем език, какво означава "задължително избираем" (нещо като "задължително доброволен")? Или нещото е "избираемо (доброволно)", или е "задължително. Как се съвместяват двете?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • до Цацаратурата и ДАНС-ПРОВАНС 5 до Цацаратурата и ДАНС-ПРОВАНС преди 10 месеца Профил на трол?
  Ден след изявлението на Ердоган,кметовете от Кърджали имат искания. Случайност?!?Как ли пък не...
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Такова животно ДАНС нЕма, това е преторианската гвардия на една Тиква от едно софийско село ! Сега не е сезона на цацата, тя излиза ПО-ПОСЛЕ .
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Регионално управление по образованието 4 Регионално управление по образованието преди 10 месеца Профил на трол?
  А СТИГА БЕ... ЗАЩО В ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА СЕ ИЗУЧАВА ТУРСКИ ЕЗИК?! ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ДА ПЛАЩА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ?! КОЙТО ИСКА ДА СЕ ТУРЧЕЕ, ДА ИЗУЧАВА ТУРСКИ ЕЗИК ИЗВЪН ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА!!! В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТУРСКО МАЛЦИНСТВО!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  ИСКАНИЯТА НА КМЕТОВЕТЕ ОТ КЪРДЖАЛИЙСКО - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!! КЪДЕ СА ПРОКУРАТУРАТА И ДАНС?!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 20 януари

Овен Тази неделя не пропилявайте времето си у дома. Навън ви очакват много по-приятни моменти. Оставете мързела на страна и се раздвиж...

Последно в Актуално