X
 
 

КТ "Подкрепа" предлага стратегия срещу агресията към учители

2740 2
КТ "Подкрепа" предлага стратегия срещу агресията към учители
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа" изразява своето дълбоко възмущение и непримиримост към всички форми на агресия и психически тормоз, на които е подложен българският учител, защото подобни прояви не само трайно увреждат здравето и авторитета на педагозите, но и рушат вековните образователни традиции на българската държава.

Това се посочва в Декларацията за защита на българския учител, приета от делегатите на 10-тата юбилейна национална конференция на синдиката.

Според тях Законът за предучилищното и училищното образование и съпътстващата го Наредба за "Приобщаващо образование" са пълни с формализъм и вменяват неефективно формулирани задължения на педагогическите специалисти.

70% от случаите на детска агресия се дължат на конфликти в семейството

Близо 70 процента от случаите на агресивното поведение на децата в училище, по които работят отделите на агенцията за закрила на детето...

Българското общество и системата на образованието получи един ултралиберален закон, който "поставя детето в центъра на света" и дарява учениците със свръхправа, но орязва възможностите за въздействие на учителите спрямо проблемните и невъзпитани ученици и по никакъв начин не защитава честта на професията и личността на учителя, заявяват от Синдикат "Образование".

Те са категорични, че за да бъде учебният процес пълноценен, не са достатъчни само дигитализацията му и повишаването на доходите в системата на образованието, а и дисциплиниране на българския родител, който, според синдиката, е крайно време да поеме своята ефективна отговорност.

По тази причина от Синдикат "Образование" предлагат следните мерки:

 - Въвеждане на оценка "Възпитание"

Скок на случаите на тормоз в училище

Двойно са се увеличили случаите на тормоз в училище в последните години. Тези данни изнесе зам. образователният министър Деница Сачева ...

 - Разработване на държавна стратегия за защита на учителя от агресията във всичките й разновидности

 - Утвърждаване на система за рехабилитация и опазване здравето и работоспособността на учителите

 -Закон, с който да се инкриминира насилието срещу личността учителя

От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" са категорични, че ще борят с всички законни средства, включително стачки, за защитата на личността и здравето на българския учител и връщането на авторитета му в българското общество.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    - Утвърждаване на система за рехабилитация и опазване здравето и работоспособността на учителите - За това откога повтарям: Пълна диагностика на всички учители, вкл. и психо и то НЕформално! На когото може да се помогне, държавата да се бръкне и да го рехабилитира!! Но искам да съм сигурен, че учителите на децата ми не са луди!!!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
    Най-добрата "стратегия" е добрият стар пердах и хубава сопа = възпитание!... Аман от невъзпитани сополанци. Срещу "агресията" - Свети Въртипух!!!
Последно в Актуално