Матури 2017: Вече има анулирани работи за преписване, но само от XII-ти клас

11830
Матури 2017: Вече има анулирани работи за преписване, но само от XII-ти клас
Снимка: БГНЕС

11 са писмените работи, които са били анулирани на тазгодишната матура по български език и литература след XII-ти клас, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН).

От анулираните работи 9 са заради преписване, а 2 - защото у авторите им са намерени мобилни телефони. Хванатите да преписват са от Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово. Хванатите с мобилни телефони са в Свищов и Видин. На националното външно оценяване в VIИ-ми клас не са констатирани случаи на преписване.

Ясна е темата на матурата по БЕЛ - разказът "Албена" на Йовков

Последната 41 задача от Държавния зрелостен изпит по български език и литература е била посветена на разказа "Албена" на Йордан Йовко...

Абитуриентите писаха есета или интерпретативни съчинения по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив". Учениците от VII-ми клас трябваше да преразкажат откъс от "Войната на таралежите" на Братя Мормареви от името на един от героите – Маляка.

Миналата година поради преписване са анулирани 16 работи, а поради други причини, като например открити втори мобилни телефони, са анулирани още 22. Общият брой на анулираните работи е бил 38.

Припомняме, че по-рано днес (19 май) бившият зам.-образователен министър Диян Стаматов заяви, че като видеонаблюдение в цялата страна има 4000 камери за общо 2500 училища. С тези думи Стаматов на практика посочи, че далеч няма как да има абсолютно стриктен технологичен контрол относно преписването.

В понеделник, 22 май, ще се проведе вторият държавен зрелостен изпит върху предмет по избор, като възможните дисциплини, по които се полага матура, са общо 13. По четири от тях матурата се състои от два модула. Това са математика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. По останалите предмети модулите са три, като при повечето от тях първият и вторият модул се състоят от по 60 минути. Третият модул е от 120 минути. Единствената разлика е по предметите география и английски език, при които първият модул е 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути. Както и на първия държавен зрелостен изпит, учениците няма да имат право да напускат залата, докато не са приключили работата си по съответния модул.

Изтеглиха вариант 2 за матурата на седмокласниците

В МОН е изтеглен вариант 2 за седмокласниците. Както при тегленето на матурата за 12. клас, така и при това за 7. клас, министърът на о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование