X
 
 

Над 29 млн. лева отиват за ремонти на студентските общежития в страната

2373 0
photo of Над 29 млн. лева отиват за ремонти на студентските общежития в страната
Снимка: БГНЕС
Парламентът да гласува допълнителни 29,4 милиона лева за ремонти на студентските общежития в страната. Това беше обсъдено между първо и второ четене в бюджетната комисия в Народното събрание. Средствата удовлетворяват до голяма степен искането, което Националното представителство на студентските съвети (НПСС) постави пред управляващите през последните две години, съобщиха от НПСС в писмо до медиите.

Всяка година преди началото на учебните занятия общежитията и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществеността, медиите и цялото студентско съсловие. "Истината е, че целеви средства за ремонти държавата не е отпускала от 2008 година. Част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване. Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в срамни битови условия", коментират от НПСС.

Студенти сигнализираха МОН за нередности в НПСС

Студенти със сигнал до Министерството на образованието и науката (МОН) заради нередности в Националното представителство на студентскит...

"Тези факти пораждат недоволство сред студентите, които нямат възможност да вложат лични средства за ремонтни дейности, за да ги приведат в нормален вид за живеене. Не отричаме наличието на обновени общежития с много добри условия за живот, но броят им е прекалено малък в сравнение с броя на неподдържаните и разрушени общежития в страната", коментира председателят на НПСС Яна Вангелова на проведената среща министъра на образованието Красимир Вълчев в Шуменски университет.

Става ясно, че в НПСС от началото на учебната година са пристигнали множество оплаквания и снимки за състоянието на студентските общежития. Направени са и множество препоръки от различни институции за затваряне на студентски блокове поради опасност от срутване. Такива блокове има в градове, в които има недостиг на общежития, и това създава проблем за настаняването на студентите в града – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Велико Търново.

Заложената корекция на бюджета с отпускане на 29,4 млн. лв. за ремонти на общежития, която са заложили между първо и второ четене в Народното събрание, удовлетворяват до голяма степен исканията на студентската общност, коментира председателят на НПСС Яна Вангелова. "Знаем, че тази сума не е достатъчна, но смятаме, че е една стъпка в правилната посока и се надяваме народните представители да я подкрепят в пленарна зала при гласуването на бюджета", посочи още тя.

Студенти в Русе искат по-добри условия в общежитията

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“ настояват за по-добри условия в общежитията. Младите хора изразиха недов...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално