Над 500 000 ученици вече имат безплатен достъп до образователно видео съдържание за онлайн безопасност

1850
Над 500 000 ученици вече имат безплатен достъп до образователно видео съдържание за онлайн безопасност
Снимка: Yettel

Над 500 000 ученици в страната вече имат безплатен достъп до образователно видео съдържание на тема онлайн безопасност. От днес ресурсите са налични в модерната дигитална среда iZZI на издателство „Клет България“. Платформата осигурява достъп до текстове и видео материали от световноизвестни образователни брандове, игри, симулации, 3D визуализации, аудио файлове, интерактивни упражнения и задачи.

Образователното съдържание на тема онлайн безопасност е поднесено под формата на анимирани видеа, които разказват по лесно достъпен начин за най-разпространените заплахи за децата и младежите в мрежата и дават полезни съвети за справяне с тях. Видеоклиповете са разработени от експертите на Национален център за безопасен интернет (safenet.bg) по инициатива на Yettel и вече са част от библиотеката с безплатното съдържание на образователната платформа iZZI. 25-те видеа са предназначени за ученици от 1 до 12 клас, техните родители и учители, и разглеждат рисковете в онлайн средата за различните възрастови групи с реални примери и решения.

„Включването на видеата в платформата на iZZI ще позволи на това важно и полезно съдържание да достигне до една много по-голяма аудитория и то безплатно. В съвременния дигитален свят подобни обучения са от изключително значение за децата ни, за да могат те да се чувстват сигурни и спокойни онлайн“, каза Владимир Колев, управител на издателство „Клет България“.

25-е видеа в поредицата са разпределени в три категории: първата включва съдържание за учениците до 12 г., втората е посветена на младежите до 17 г., а третата е в помощ на родителите и учителите. Най-малките потребители ще могат да се научат как да разпознават опасностите в чата, кои са стъпките за разпознаване на фалшив профил и как да се предпазят от вируси и опасни сайтове. Тийнейджърите пък ще получат съвети как да постъпят, ако станат свидетели на кибертормоз или самите те са потърпевши, както и какво да направят, ако някой опита да злоупотреби с личните им данни или хакне профилите им в социалните медии.

„Вярваме, че само разбираемата информация по темата, която идва от експерти и е съобразена с възрастта на учениците, може да подготви децата за различните рискове в мрежата и как да се справят с тях. А те са повече, отколкото на нас, родителите, ни се иска, и често са подценявани и  от децата, и от възрастните“, коментира Антоанета Василева – координатор в Национален център за безопасен интернет.

„Радваме се, че можем да подкрепим още един важен проект в рамките на нашата програма „Безопасен интернет“, с който по интерактивен и разбираем начин ще достигнем до повече деца по темите на онлайн безопасността. Това е още един инструмент, който ще помогне на младежите да бъдат информирани и критични потребители на дигитално съдържание и ще ги насърчим към отговорно поведение в интернет“, заяви Маргита Колчева, старши сътрудник „Устойчиво развитие“ в Yettel. 

При създаването на видеата е обърнато внимание и на включването на полезна информация за родителите и учителите. В тях възрастните получават препоръки как да балансират времето, прекарано в онлайн среда, с офлайн активностите на децата и как да изберат най-подходящото приложение за родителски контрол. Сред видео съдържанието учителите и родителите ще открият и ефективни съвети как да провеждат обучение по онлайн безопасност и ще научат защо е важно да развиват дигиталната и медийна грамотност на своите деца и ученици.

Всички ресурси за онлайн безопасност са със свободен достъп и могат да бъдат намерени в дигиталната образователна платформа iZZI.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com