Николай Денков: Тестовете на децата не могат да се правят от родителите и пред училището

4644
Николай Денков: Тестовете на децата не могат да се правят от родителите и пред училището
Снимка: БГНЕС

Служебният образователен министър Николай Денков бе повече от категоричен, че пред училището не могат да се тестват децата. Той направи уточнението предвид думи на здравния министър д-р Стойчо Кацаров отпреди два дни пред Националната телевизия.

Пред училището децата не могат да бъдат тествани. Тестовете се правят вътре в класната стая, по определен ред не от родителите, а от екипите в класните стаи, поясни Денков.

Присъственото връщане на най-малките ученици с масово тестване мирише на провал

Един учител няма да може да се справи с тестването на цял клас, ако няма кой да му помага. Учителите имат нужда от подкрепа от родители...

Нямаше никакво желание и готовност да се слагат мерки от този тип. Много е лесно да се критикува със задна дата, но никой нямаше да приеме мерките отпреди 15 септември, призна Денков пред БНТ. 

"Нека да погледнем каква е съпротивата днес, когато сме върха на вълната" призова Денков, добавяйки, че не всички деца се завръщат в училище, защото фирмите подведоха МОН и не всички тестове пристигнаха в склада.

Той посочи, че и децата, и доброволците влизат с маски в клас, прави се тестването отново с маски и след което ако има положителни един или два теста, децата се отделят, а другите продължават да учат. 24 часа родителите имат право да направят бърз антигенен тест или ПСР, който да потвърди, че резултатът е положителен, като тогава се карантинира паралелката, добави Денков. „Учителят не може да откаже да бъде тества, да няма зелен сертификат и да преподава. Това е забранено“, категоричен бе той.

Условията са три – тествани деца, осигурени тестове и да има родители, които са съгласни. Едно от тези три неща да липсва, продължаваме с онлайн обучение. Ако учителят откаже да бъде тестван, трябва директорът на съответното училище да намери заместващ учител, но ако не намери, тогава децата ще трябва да останат да учат онлайн, обясни Денков.

Той посочи, че родителите имат опция да отидат на работа или да изчакат половин час пред училището, но няма как да бъдат оставени деца, които са вирусоносители в училище. Няма как да свършим това общо усилие, ако го оставим само на учителите, министерствата и директорите. Няма да стане така, подчерта служебният образователен министър.

Проф. Денков: Паралелки ще се карантинират само след втори положителен медицински тест на дете

Идеята на тестовете е да осигурят безопасност, да хванем дете, което носи вируса, преди да започне да заразява другите. Оттам нататък п...

Той отбеляза, че това, което се вижда досега е, че обществото не иска да спазва общите правила, които гарантират общо здраве. Всеки е готов да пази собственото си дете, но готови ли сме да пазим другите деца? Не сме готови!, посочи Денков.

За него е ненормално, когато се създава такава среда, се създава риск за учителите. Министърът на здравеопазването има основна цел да осигури здравето на хората, а ние сме тези, които трябва да създадем организацията с наличните тестове. Всеки, който не спазва правилата, трябва да си носи последствията. Учител, който не дойде на работа, трябва да излезе в отпуска, а родител, който не пуска детето си на училище с щадящи тестове, това си е негова отговорност. Ако падне заболеваемостта под 250 на 100 000, тогава тестването ще стане излишно, обясни Денков. 

"Денят днес и следващите дни са изключително важни и ако успеем в тази акция всички заедно, може би никога няма да оставим децата в дистанционно обучение. Дайте да се опитаме да го направи, отколкото да не го направим", призова Денков.

Той увери в заключение, че детските градини и ясли продължават да работят в настоящите условия. 

Още: МОН обяви как ще се връщат ученици в училище

Няма да се тестват преболедувалите от коронавирус деца в училище

Няма да се тестват децата, които са преболедували от коронавирус и имат документ по условията на зеления сертификат. Няма да се тестват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование