Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Образователният министър разкри поисканото увеличение на учителските заплати

21 декември 2021, 15:24 часа • 10151 прочитания

Учителските заплати ще се увеличат с 13,5% от следващата година. Това потвърди пред журналисти министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, предава БТА.

Увеличението е част от предложения нов бюджет за образование, който вече е изпратен на Министерството на финансите. То е записано и в коалиционното споразумение на новата власт, като догодина възнагражденията трябва да се равняват на около 125% от средната работна заплата.

През миналата седмица имахме отраслов съвет със синдикатите, представихме им нашата заявка към МФ и тя беше посрещната с одобрение. Те подкрепят това предложение за бюджета, като 13,5% увеличение на заплатите на учителите водят до тези 125% от средната работна заплата, обясни министър Денков.

Заплатите на учителите нарастват с двуцифрени темпове през последните няколко години. В момента стартовата основна заплата за учител е 1260 лева. Старшите учители вземат минимум по 1300 лева, а главните – 1350 лева. Директорите на детски градини и училища получават не по-малко от 1535 лева, а заместник-директорите – 1420 лева. Ако предвиденото увеличение стане факт, средната учителска заплата ще се повиши с между 170 и 180 лева.

Отделно педагозите получават парични добавки за прослужено време, както и бонус за постигнати резултати. Учителите вземат и по 11 брутни заплати при пенсиониране.

Повече пари за университети, студенти и докторанти

Заявили сме допълнителни средства за транспорт – за училищни автобуси, за извънкласни дейности, за квалификация на учителите, както и за квалификация за справянето в кризисни ситуации. Разговорът за бюджета за образование за 2022 г. предстои, каза министър Николай Денков.

В отговор на въпрос дали ще има пари за безплатните учебници от осми до XII клас, образователният министър заяви, че това е въпрос към министъра на финансите.

Заявили сме увеличение на издръжката във висшите училища, защото има недостиг на средства за заплати както в БАН, така и за непедагогическия персонал във висшите училища. Поискали сме също увеличение на стипендиите за студентите и докторантите, но това са заявките ни до момента към МФ, каза образователният министър.

Ще има ли промени в учебния процес и какви други идеи има МОН, четете в EXPERT.BG.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес