Около 2000 учители не могат да се включат в електронното обучение, търсят се решения (ВИДЕО)

12004
Около 2000 учители не могат да се включат в електронното обучение, търсят се решения (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

На много голямо изпитание е инфраструктурата, защото говорим за обеми на натоварване от 5 до 20 пъти. За близо 2000 учители имаме информация, че нямат техническа възможност да се включат.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерски съвет относно стартирането на онлайн обучението от днес заради мерките, взети за борба срещу коронавируса у нас.

Красимир Вълчев: Нулева учебна година не може да има

Задължително е затварянето на училища и университети. Много е важно да се намали социалното общуване, но нулева учебна година няма да и...

Няма инфраструктура, която да може да издържи на електронно натоварване, дори в развитите страни. Всички усилия са насочени към отстраняването. Не означава, че днес всички ученици са стартирали ефективно, надяваме се, че това ще се случи още утре, поясни министър Вълчев.

За близо 2000 учители имаме информация, че нямат техническа възможност да се включат. Ние имаме готовност да закупим техника, ще използваме между 1 и 2 млн. по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен разтеж", поясни Красимир Вълчев.

Буквално в момента изпращаме на всички училища указания за работа на платформата на Microsoft. Няма да заплащаме нищо допълнително, но до момента малко училища са я използвали, защото ние в последните години насърчавахме многообразието от платформи, каза Вълчев.

С мобилните оператори сме готови да осигурим WiFi точки в квартали, където деца нямат свързаност. Става дума за около 11% от учениците. Не можем на всички да осигурим устройства, тъй като няма и налични по складовете. Можем частично да разрешим достъпа до интернет - в кварталите и селата. Ще действаме по степен на концентрация, коментира още Красимир Вълчев. Работи се и по телефона, разпечатват се материали, но с максимално ограничаване на взаимодейдствието, заяви Вълчев.

Затварят училищата, ще се учи онлайн

Училищата ще преминат изцяло на електронно дистанционно обучение до 29 март заради извънредното положение в България. Това обяви минист...

Ще имаме общо над 22 дни, които са неучебни, което надхвърля гранииците на възможното. Ние неизбежно ще влезем в решение да се компенсират дните, в които не може да се провежда учебен процес. Имаме над пет варианта и за нито един от тях нямаме сигурност, че е по-вероятен от останалите, каза Вълчев. Той препоръча на преподавателите, ако имат възможност, да преподадат нов материал или поне да подготвят учениците за новия материал. По думите на Красимир Вълчев може да се възложат и проекти на децата.

По отношение на университетите Красимир Вълчев поясни, че предварителните изпити няма да се проведат.

За матурите и националното външно оценяване министърът посочи, че има 8 сценария за развитие на ситуацията. По думите му може да се съкрати материал или да се продължи непосредствено до датите на изпитите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование