Родителите масово недоволни от новите правила за прием в детски градини и училища

3549
Родителите масово недоволни от новите правила за прием в детски градини и училища
Снимка: БГНЕС

Промяната на критериите за прием в детски градини и училища предизвика недоволство на родители. Те обявиха в нота, че не са съгласни с новите правила, според които децата ще бъдат приемани в детските заведения по настоящ, а не по постоянен адрес.

"Когато съвпадат постоянният и настоящ адрес, детето ще има преднина пред това, на което не съвпадат", поясни изпълнителният директор на Асоциация "Родители" Яна Алексиева пред Bulgaria On Air. По думите й точно този критерий предизвиква най-много вълнения и жалби, счита се като дискриминация.

"За нас, като Асоциация "Родители", е много важно да знаем откога започва тази истерия. Тя се случва за определен брой училища, които ние продължаваме да наричаме "елитни", каза още Алексиева.

Тя посочи, че това, което виждаме като картина, е струпване на родители в цяла София на определени места. Според нея има основание за протест, защото това е прочит на недоверие както в детските градини, така и в училищата.

В училищата в София с предимство в първи клас ще бъдат приемани ученици, които отговарят на 4 задължителни критерия, според новия проект. Водещ е близостта на училището до постоянния адрес на родителите. Наредбата на Министерството на образованието обаче посочва като водещ критерий не постоянния, а настоящия адрес.

"Критериите, които те са избрали според нас, според много родители и всички, с които съм разговаряла, са меко казано дискриминационни. Те са извели на първи план постоянен адрес - не настоящ, а постоянен адрес. Аз не съм с постоянен адрес в този квартал", заявява Даниела Мецанова.

Съвсем скоро - адресът може да се окаже най-важен за прием на първолак в София

Адресът ще е ракетата-носител за първокласниците при класирането за прием в училище в София. Това поне става ясно от работния вариант н...

Родителите настояват децата от предучилищните групи в едно училище да бъдат приемни с предимство в първи клас в същото училище. Условие, което отсъства в проекта за прием в София, но е част от критериите, посочени от Министерството на образованието. Освен това според тях критерия за обучаващи се брат или сестра в избраното от тях учебно заведение, трябва да бъде с по-голяма тежест.

"Реално аз не съм сигурна дали ще можем да продължим с малкото ми дете в първи клас и така съм в една ситуация, в която голямото ми дете е в това училище. За малкото ми дете трябва да търся друго училище, което е по-близо до дома ни. Там, където е постоянният ни адрес, подчертавам - постоянен, което е крайно неудобно и голямо сътресение за цялото ни семейство", допълва Атанаска Лесичкова, цитирана от БНТ.

Директорът на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева заяви, че критериите в новата система за прием предстои да бъдат съобразени с правилата, определени от Министерството на образованието. До 3 февруари ще бъдат приемани и предложения от родители за това какви да бъдат критериите за прием в София. Окончателният вариант на проекта за прием ще бъде готов до средата на февруари, след което предстои разглеждането му и от комисията по образование в Столичния общински съвет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com