Ръководител на отбора по математика: Трябва да бъде уволнен този, който е правил задачите след 7 клас

15349
Ръководител на отбора по математика: Трябва да бъде уволнен този, който е правил задачите след 7 клас
Снимка: БГНЕС

Големият брой слаби оценки на матурите по математика се дължи отчасти и на неправилно зададени условия на задачите в първия модул. Това заяви заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси и ръководител на националния отбор по математика. проф. Сава Гроздев, според когото условията за задачите след 7 клас са били зададени некоректно.

"В темата, която е зададена, виждам най-много 2-3 задачи, които са правилно, коректно зададени, без забележки. Моето твърдение е, че така поставена темата поставя децата в положение да не могат да направят нищо", смята Гроздев.

Според него всички задачи са некоректно поставени за един ученик. "Не говоря математически", уточни той.

13, 9 % зрелостници в Силистренско имат слаби оценки на матура по БЕЛ

3, 9 % зрелостници в област Силистра, явили се на матура по БЕЛ, имат слаби оценки. Това съобщи Радио „Фокус” - Шумен Габри...

"Не е причината в Министерството, не е в инспектора, те си гледат работата, но този, който е правил темата, трябва да бъде дисциплинарно уволнен и даден под съд, защото 17 000 двойки да има и да разтревожат толкова много семейства се дължи именно на тази некадърно направена тема", каза Сава Гроздев.

Според Гроздев има и конфликт на интереси, тъй като математикът, изготвил задачите – Мадлен Христова, е на щат в 125-о училище, а пише и в списания, обявявайки длъжността си.

"Задача 20 също е сгрешена, въпреки твърденията, тиражирани в медиите. В условието се говори за 8 правоъгълни триъгълника, а те са 7", категоричен е математикът.

Юлиян Петров от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ оцени проф. Гроздев като "пределно откровен", но допълни, че двойките на изпита по български език също са огромен брой и това поставя въпроса дали учебниците са достатъчно ясни за учениците.

Трябва да си "много добър", за да влезеш в най-желаните гимназии в София

За да влезе в топ 10 на най-желаните гимназии в София, кандидатът трябва да изкара поне 5.07 както по български език, така и по математ...

Според синдикалиста, трябва да бъде разчупен „двуполюсният модел“ българският и математиката да отстъпят в „един баланс на всички предмети, които се изучават в училище“.

Важно е какво се случва през цялата година, а не точно как се провежда изпитът. Това също е много важно, но не е на първо място, а на второ.

Припомняме, че 12.11% са двойките по математика на изпита след 7 клас, като те са почти двойно повече от миналата година. Над 17 900 седмокласници са получили слаби оценки на първия модул, където задачите са по-лесни. Отличните оценки са едва 1127.

Двойките са толкова много, въпреки че тази година дори бе свален прагът за тройката. Миналата година за тройка са били нужни 18 точки, а тази година прагът бе 16 точки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com