С 10% са се увеличили българските студенти в Холандия

6347
С 10% са се увеличили българските студенти в Холандия
Снимка: БГНЕС

С 10% се е увеличил броят на българските първокурсници в университетите на Холандия от тази есен.

Около 150 бъдещи студенти, заминаващи за Холандия и 50, които ще учат в Дания, присъстваха на среща, на която бяха подготвени за бъдещото си обучение в чужбина.

Агенцията по вписванията пререгистрира училища и детски градини електронно

Агенцията по вписванията продължава пререгистрацията на детски градини и учебни заведения във връзка с новите изисквания на Закона за п...

Това заяви Станимир Найденов, консултант за висше образование в “Интеграл”. “Важно е студентите да заминат с правилната мотивация, защото голяма част от тях си представят и са свикнали с една учебна система, а отиват на съвсем различно място с различна система, изисквания и различен метод на работа”, обясни Найденов, цитиран от БГНЕС.

Според него студентите в чужбина трябва да бъдат подготвени за съвсем различна реалност, като хора, с които ще комуникират. Това според него означава да имат специално отношение към страната, в която заминават.

“Те отиват в една доста интернационална среда и ще срещнат хора, които не са само местни, а ще бъдат от много националности, т.е. ще им се наложи да комуникират с хора то цял свят и трябва да бъдат отворени към това”, коментира той.

Разлика има и в самото обучение като крайни срокове, работа в групи и други, посочи Найденов и допълни, че “българските ученици са достатъчно мотивирани и са минавали успешно през достатъчно препятствия, така че биха се справили добре”.

Найденов припомни, че студентите не бива да забравят документите, които са свързани с регистрацията в университета и в общината в града, в който ще учат. Копие от преведена и легализирана диплома, оригинала на сертификата си по английски език и разбира се лична карта или паспорт и договора за наем, за да могат да удостоверят, че имат готово настаняване и биха могли да станат постоянно пребиваващи на територията на страната, допълни той.

Липсват квалифицирани кадри за туризма в Банско

Хотелиери и ресторантьори в курорта Банско алармират за проблем с липсата на достатъчно подготвени и квалифицирани кадри в сферата на т...

Като причина за ръста се отчита новата политика за финансиране на студентите в Холандия, която бе въведена от миналата година за чуждестранните студенти от ЕС.

От миналата есен българите в Холандия могат да получават допълнително финансиране от холандски студентски фондове, което достига до 1016 евро на месец. Част от сумата се оформя както досега - като заем, а друга ще бъде отпускана безвъзмездно. Друг финансов стимул е кредитирането на таксите за обучение в размер на 1984 евро годишно под формата на заем, който се изплаща 2 години след завършването.

Лек спад в рамките до 5% се отчита за другата популярна образователна дестинация – Дания, където се очаква да пътуват около 150 български студенти. Причината е в намалената бройка за прием, отпадането на някои специалности от учебните програми на английски и завишените изисквани за прием, които страната въведе за засилване на конкуренцията предвид безплатното обучение.

Сред предпочитаните от българите специалности в двете държави са международен бизнес и мениджмънт, информации и комуникационни технологии, маркетинг, европейско право, хотелиерски мениджмънт, икономика и бизнес, туризъм и мултимедия дизайн и комуникации.

Българи ще се обучават в 28 холандски университета, като най-предпочитаният е университетът Грьонинген. Следват Еразмус в Ротердам, Университетът за приложни науки в Грьонинген и Университетът в Хага.

Меглена Кунева иска 30 млн. за наука

Бюджет от 30 млн. лв. иска Меглена Кунева за наука в университетите за следващата година. Сегашната сума е 8 млн. лв. С последните поп...

Предпочитан университет в Дания е VIA University, следван от Университета на Северна Дания и Бизнес академията Орхус. Българи ще се обучават в общо 13 датски университета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Главчев назначи кадър на ГЕРБ за зам.-министър на образованието

Институтът INSAIT дава 250 000 лв. за стипендии на студенти от Софийския университет

Родителите търсят повече ясли, отколкото детски градини

Пътеводител за родители: 6 частни училища в София с визия за бъдещето на децата

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com