С 10% са се увеличили българските студенти в Холандия

6431
С 10% са се увеличили българските студенти в Холандия
Снимка: БГНЕС

С 10% се е увеличил броят на българските първокурсници в университетите на Холандия от тази есен.

Около 150 бъдещи студенти, заминаващи за Холандия и 50, които ще учат в Дания, присъстваха на среща, на която бяха подготвени за бъдещото си обучение в чужбина.

Агенцията по вписванията пререгистрира училища и детски градини електронно

Агенцията по вписванията продължава пререгистрацията на детски градини и учебни заведения във връзка с новите изисквания на Закона за п...

Това заяви Станимир Найденов, консултант за висше образование в “Интеграл”. “Важно е студентите да заминат с правилната мотивация, защото голяма част от тях си представят и са свикнали с една учебна система, а отиват на съвсем различно място с различна система, изисквания и различен метод на работа”, обясни Найденов, цитиран от БГНЕС.

Според него студентите в чужбина трябва да бъдат подготвени за съвсем различна реалност, като хора, с които ще комуникират. Това според него означава да имат специално отношение към страната, в която заминават.

“Те отиват в една доста интернационална среда и ще срещнат хора, които не са само местни, а ще бъдат от много националности, т.е. ще им се наложи да комуникират с хора то цял свят и трябва да бъдат отворени към това”, коментира той.

Разлика има и в самото обучение като крайни срокове, работа в групи и други, посочи Найденов и допълни, че “българските ученици са достатъчно мотивирани и са минавали успешно през достатъчно препятствия, така че биха се справили добре”.

Найденов припомни, че студентите не бива да забравят документите, които са свързани с регистрацията в университета и в общината в града, в който ще учат. Копие от преведена и легализирана диплома, оригинала на сертификата си по английски език и разбира се лична карта или паспорт и договора за наем, за да могат да удостоверят, че имат готово настаняване и биха могли да станат постоянно пребиваващи на територията на страната, допълни той.

Липсват квалифицирани кадри за туризма в Банско

Хотелиери и ресторантьори в курорта Банско алармират за проблем с липсата на достатъчно подготвени и квалифицирани кадри в сферата на т...

Като причина за ръста се отчита новата политика за финансиране на студентите в Холандия, която бе въведена от миналата година за чуждестранните студенти от ЕС.

От миналата есен българите в Холандия могат да получават допълнително финансиране от холандски студентски фондове, което достига до 1016 евро на месец. Част от сумата се оформя както досега - като заем, а друга ще бъде отпускана безвъзмездно. Друг финансов стимул е кредитирането на таксите за обучение в размер на 1984 евро годишно под формата на заем, който се изплаща 2 години след завършването.

Лек спад в рамките до 5% се отчита за другата популярна образователна дестинация – Дания, където се очаква да пътуват около 150 български студенти. Причината е в намалената бройка за прием, отпадането на някои специалности от учебните програми на английски и завишените изисквани за прием, които страната въведе за засилване на конкуренцията предвид безплатното обучение.

Сред предпочитаните от българите специалности в двете държави са международен бизнес и мениджмънт, информации и комуникационни технологии, маркетинг, европейско право, хотелиерски мениджмънт, икономика и бизнес, туризъм и мултимедия дизайн и комуникации.

Българи ще се обучават в 28 холандски университета, като най-предпочитаният е университетът Грьонинген. Следват Еразмус в Ротердам, Университетът за приложни науки в Грьонинген и Университетът в Хага.

Меглена Кунева иска 30 млн. за наука

Бюджет от 30 млн. лв. иска Меглена Кунева за наука в университетите за следващата година. Сегашната сума е 8 млн. лв. С последните поп...

Предпочитан университет в Дания е VIA University, следван от Университета на Северна Дания и Бизнес академията Орхус. Българи ще се обучават в общо 13 датски университета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Сезирахме ДАНС и полицията за теча на отговори от матурата

Служебният кабинет дава още 40 млн. лв. за заплати в университетите, протестите се отлагат

Отговорите на матурата по български език и литература за 12. клас за 2024 г.

Зрелостниците писаха по произведение на Христо Смирненски на матурата по БЕЛ

Служебният кабинет реши: Минималната заплата във ВУЗ-овете става 2100 лв.

"Не ни чуват": Синдикат за заплатите във висшето образование

Свикват извънредно заседание на Съвета на ректорите

Над 50 000 зрелостници ще пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Въпреки дадените 39 млн. лв.: Протестът за заплати във висшето образование ще се проведе

ДАНС и МВР също ще следят как протичат матурите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование