Софийският университет посрещна стотици зрелостници и гости в Деня на отворените врати (СНИМКИ)

6411
Софийският университет посрещна стотици зрелостници и гости в Деня на отворените врати (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отвори вратите си за бъдещите кандидат-студенти. Десетки зрелостници и техните родители посетиха най-старото висшо учебно заведение в страната да се информират за желаните от тях специалности, предаде репортер на Actualno.com.

Всички гости бяха посрещнати пред централния вход от председателя на Студентски съвет на СУ Радослав Христов, който е и студент по право в четвърти курс. За трета поредна година именно СС организира тази инициатива. 

"Всеки един от 16-те факултета има представители и те са само студенти, защото именно те могат да кажат най-честно през какво са преминали през годините, могат да дадат своите впечатления и могат да насочат кандидат-студентите", обясни той и подчерта, че самата идея на събитието е кандидат-студентите да получат отговор на въпросите, които са си задавали досега, или по някаква причина не са намерили в сайта на университета, така че ще бъде доста полезно за тях. В инициативата има над 90 доброволци, подчерта Христов пред БГНЕС.

Председателят на Студентския съвет припомни, че миналата година интерес имаше най-вече към правото и психологията. Дали и тази година ще е така, предстои да разберем.

"Факултетът по химия и фармация ще прави опити пред студентите. Факултетът по физика също има една много готина сфера. Опитваме се по интересен начин да достигнем до самите кандидат-студенти, да знаят, че университетът не е само място за наука, той е място за среща с нови хора, за съмишленици, да изграждаш приятелства и т.н.", уточни той. 

Мартин Керефейски е студент по журналистика в първи курс във ФЖМК. Той е в качеството си на доброволец и представя своята специалност на бъдещите кандидат-студенти.

"Това, което им обясняваме основно, е за приема, тъй като това е нещо, което ги вълнува. Той доста често се променя и смятаме, че там възникват доста въпроси. За мен най-важното като студент и миналата година като кандидат-студент, беше да чуя от хората какво се учи, какво се прави, как те се чувстват, какво ги е накарало да го изберат, за да мога сам себе си да се мотивирам и да открия моето нещо“, отбеляза той и посочи, че може би най-често задаваният въпрос към него и колегите му днес ще бъде коя оценка е по-важна или защо са избрали журналистиката.

"Надявам се да успее да помогнем на всеки, да мотивираме всеки и очакваме всички в нашия факултет", каза още той пред БГНЕС.

Кандидат-студентите се допитват до своите бъдещи колеги и за възможностите за пътуване и практика по програмите на Еразъм - едно от богатствата на академичния живот.

Вижте още снимки от Деня на отворените врати в Алма матер ТУК.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com