СофтУни – 9 години лидер в технологичното образование

3360
СофтУни – 9 години лидер в технологичното образование
Снимка: СофтУни

През ноември отбелязваме 9 години от създаването на СофтУни – първата по рода си инициатива за практическо и съвременно образование в технологични и дигитални сфери. Преди 9 години, екипът поставя началото на кауза, която има амбицията да трансформира технологичната среда в България и да превърне страната в Силициевата долина на Европа. 9 години по-късно, СофтУни предоставя качествено, достъпно и практическо образование на хиляди хора всяка година, в перспективните сфери на програмирането, дигиталния маркетинг и дизайна.

Стремежът на компанията е да бъде двигател на дигиталната революция в България и за тази цел помага на напълно начинаещи да се сдобият с експертни умения в ключови области. Умения, търсени както в България, така и на световно ниво. Успешните курсисти имат достъп и до кариерно съдействие, така че СофтУни да изпълни и една от най-важните си роли – на мост между бизнеса и кадрите.

По повод деветия си рожден, екипът на СофтУни и тримата основатели на водещата образователна институция споделят защо все още вярват в каузата, както в първия ден от създаването ѝ:

„Вярвам, защото СофтУни променя животи всеки ден“, споделя д-р Светлин Наков по повод рождения ден на организацията. „СофтУни е кауза. СофтУни е вдъхновение. СофтУни е иновация. СофтУни е мечта. СофтУни е двигател на позитивна промяна. Да поведеш по пътя всеки, който има желание да влезе в ИТ индустрията, да реализира потенциала си, да вдигне в пъти стандарта си на живот, да работи иновативна и перспективна професия, да се развива всеки ден, да е двигател на дигиталната трансформация и технологичните иновации, да променя позитивно света всеки ден, това е голяма кауза! И когато реализираш тази трансформация за стотици хиляди млади хора, това е наистина значима кауза с огромен икономически и социален ефект. Горд съм, че СофтУни е двигател на тази позитивна трансформация за България.“

Към него се присъединиха и другите двама основатели. Христо Тенчев заяви, че не спира да вярва в значимостта на дейността им, защото „няма нищо по-ценно от образованието и свободата, и защото вече сме навлезли в информационната епоха, в която ще видим как все по-голяма част от нашето ежедневие се дигитализира. Уменията, които обученията на СофтУни развиват, са желани, високотърсени и високоплатени в България и почти навсякъде по света. Дигиталните и ИТ професии осигуряват свобода, която рядко се предлага от други професии – с възможността за работа от разстояние, физическите границите все повече избледняват. В основата е само колко си добър и какво може да правиш. Ето тук идва нашата роля и кауза – да сме винаги в крак с най-новите технологии и възможността да предадем тези знания на хората по най-качествен и достъпен начин.“

А Иван Ненков вярва, че СофтУни е работещото решение, от което българското образование и бизнес се нуждаят: „СофтУни успява да намери работещо решение за един от водещите проблеми в съвременната ни икономика. Все по-предизвикателно е за кадрите, завършили традиционните университети, да стартират кариера, а от друга страна – липсата на квалифицирани кадри, спрямо нуждите на бизнеса, забавя значително растежа и развитието на компаниите. Образователният модел на СофтУни успява ефективно да развива необходими умения в своите курсисти. Така придобиват професия и получават съдействие за кариерен старт в някои от най-перспективните и бързо развиващи се сфери – софтуерно инженерство, дигитален маркетинг и криейтив.“

Успехът на практика

Хиляди хора преминаха през обученията и станаха част от програмите в инициативите на СофтУни за последните 9 години. Институцията създаде най-задълбочените и цялостни програми в най-перспективните сфери за развитие – дигитален маркетинг, дизайн и програмиране, и днес е доказан лидер в осигуряването на практически умения. Подкрепата на над 200 бизнес партньори и доверието на стотици хиляди курсисти доведоха до бърз растеж и скоростно разрастване на общността. А ето какво постигнаха и различните инициативи за последните 9 години:

Software University

Инициативата Software University бележи началото на каузата, която е СофтУни днес, през 2013 година. Фокусиран върху придобиването на експертни практически умения в сферата на програмирането, Software University е посрещнал над 200 000 кандидати в началния си безплатен курс. Над 140 000 хиляди са кандидатствали в отворените практически курсове, а успешната реализация на завършилите цялостната програма по софтуерно инженерство достига 97%. През 2022 година, СофтУни откри и пета специалност – първата по рода си задълбочена цялостна програма по QA инженерство. Първият сезон се очертава амбициозен – очакват се да стартират над 5 000 души.

SoftUni Digital

SoftUni Digital предлага първата и най-задълбочена програма по дигитален маркетинг в България. От създаването на инициативата през 2016 година до днес, над 50 000 души са кандидатствали в безплатния курс Marketing Basics, за да проверят маркетингът ли е тяхното поприще, а над 6 000 са преминали и през цялостната програма. Кандидатите в отворените курсове днес вече надминават 55 000. Днес всеки мотивиран човек може да придобие професия в едно от трите най-горещи направления на маркетинга – Social Media Marketing Expert, Performance Marketing Expert, SEO&SEM Expert.

SoftUni Creative

SoftUni Creative осигурява качествено, достъпно и практическо образование в програмата по дизайн, криейтив и визуализация, създадена през 2017 година. Днес вече над 4 000 души са преминали през нея. SoftUni Creative даде възможност на всички творчески личности да преследват перспективна кариерна реализация в сферата на дизайна. СофтУни посрещна деветия си рожден ден с обновена и още по-задълбочена програма за две обещаващи професии – Графичен Дизайн и UX/UI Дизайнер. Вече над 42 000 души са кандидатствали за въвеждащия безплатен курс Design Basics, а други 45 000 – в разнообразието от отворени творчески курсове. Очакванията са интересът към креативните професии да продължава да расте, с нарастващото значение на дизайнерите за бизнеса.

SoftUni Kids

SoftUni Kids, изключително амбициозен проект на СофтУни, създаден през 2016 година, дава възможност и на най-малките деца да се докоснат до света на технологиите чрез практически курсове, адаптирани за три възрастови групи – от 7 до 9 години, от 10 до 12 години и за тийнейджъри от 13 до 18 години. Доверието на родителите в качеството на обученията за деца, предоставяни от SoftUni Kids, е очевидно – над 4 500 малчугани са били част от близо 570 обучения до днес.

SoftUni Svetlina

SoftUni Svetlina е първата частна професионална гимназия по дигитални науки, създадена от СофтУни през 2018 година. Оттогава до днес, над 500 ученици са избрали СофтУни Светлина за своето гимназиално развитие и растеж. Професионалната подготовка им осигурява професия в перспективни сфери, а интензивните практически занятия и проектите, по които работят, им помагат да изградят преносими в реална работна среда умения още в гимназиалния етап. Професионалната гимназия осигурява менторство, професионални стажове и одобрено от МОН обучение в 6 специалности – Приложен програмист, Киберсигурност, Графичен дизайн и мултимедия, Анимация, видео и дигитални изкуства, Дигитален маркетинг и предприемачество, Дигитален бизнес и електронна търговия. Усилията целия колектив са насочени към изграждането на бъдещите дигитални лидери на България.

СофтУни извън рамките на страната

За 9 години, СофтУни успява да остави своя отпечатък и извън рамките на България. От една страна, всички наши сънародници, независимо в коя точка на света се намират, имат възможност да се обучават и придобиват търсени и конкурентни практически умения. СофтУни не крие надеждата си чрез своите курсове и задълбочени цялостни програми да мотивира все повече българи да се насочат към обещаваща професия, която да практикуват в България без тревога за перспективността на реализацията си.

От друга страна, компанията успя да реализира още една своя дългогодишна амбиция – да пренесе успешния бизнес модел на СофтУни извън пределите на страната. Хиляди хора вече записаха курсовете, организирани в партньорство със СофтУни, в Монголия и Сърбия. 1 000 души се включиха в семинар на тема „Първи крачки в програмирането“ в Индонезия, а над 150 наши сънародници, живеещи в САЩ, записаха курс по основи на програмирането с Java.

СофтУни изпраща деветия и се кани да посрещне юбилейния си десети рожден ден с още повече мотивация за осигуряването на висококачествено технологично образование. Целите са още по-високо, а плановете – още по-смели. Екипът на компанията гледа с амбиция към бъдещето, в което водеща роля ще продължават да играят партньорите и курсистите на СофтУни – тяхната най-голяма мотивация и вдъхновение.

А за да посрещнете десетия рожден ден заедно със СофтУни, станете част от огромната технологична общност още днес!

SoftUni Svetlina

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com