X
 
 

Студенти сигнализираха МОН за нередности в НПСС

1078 0
photo of Студенти сигнализираха МОН за нередности в НПСС
Снимка: Сдружение ЛЕО
Студенти със сигнал до Министерството на образованието и науката (МОН) заради нередности в Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

От Сдружение "Лидери за европейско образование" (ЛЕО) са подали сигнал до МОН във връзка с просрочен според тях мандат на Яна Вангелова, председател на НПСС.

Сдружение ЛЕО започва работа по нов закон за висшето образование

Сдружение "Лидери за европейско образование" (ЛЕО) започва работа по изцяло нов закон за висшето образование у нас. Това съобщиха от не...

Мартин Пенчев от ЛЕО даде повече подробности в ефира на Националното радио:

„В чл. 73 алинея 4 от Закона за висшето образование изрично е описано, че няма как член на Изпълнителния съвет или председател на Националното представителство на студентските съвети да има повече от два мандата - тоест общо максимално 4 години, след промяната през 2016 година. Според нас госпожа Яна Вангелова е вече от доста повече време, отколкото максимално допустимия срок", коментира още Пенчев.

На следващо място е създадено сдружение с нестопанска цел по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел на същия адрес, какъвто е и Националното представително на студентските съвети. Председател на това сдружение е бившия председател на НПСС. Респективно, госпожа Вангелова в момента е член, заедно с още едно лице, което също е било заместник-председател на НПСС“.

Марин Дандаров и Кезим Медев от ЛЕО допълниха, че многобройните им мейли до НПСС са останали без отговор.

Кезим Медев пред Actualno.com: Концентрира се прекалена власт в ректорите на университети у нас

Накъде върви българското висше образование, какви са проблемите му, как изглеждат решенията на днешния ден, Actualno.com разговаря със ...

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова е категорична, че всичко е законно.

„Аз съм председател на Националното представителство на студентските съвети за втори мандат. Бях преизбрана преди няколко месеца с абсолютно мнозинство. Изборът се прави от представители на студентските съвети, избрани във всеки един студентски съвет към акредитираните висши училища в страната. Това в закона ясно е посочено, че може да си два мандата председател и до два мандата член на Изпълнителен съвет", отбеляза още Вангелова.

Управлявам Националното представителство на студентските съвети от 2016-та, когато бях избрана за председател в първия си мандат. Един мандат е две години. В началото на 2020-а трябва да е следващият избор за председател. В Управителния орган – това е различна позиция с двугодишен мандат, съм изкарала мандата си“, уточни Яна Вангелова.

От Сдружение ЛЕО изтъкнаха, че в изпълнителния съвет на НПСС има политически лица, което Вангелова категорично отрече. Студентите, подали сигнала, обещаха да сигнализират Вангелова за такъв случай в най-близко бъдеще и алармираха, че в състава има и „преки отговорници за нарушението на Закона за висшето образование“, тъй като някои студентски съвети все още нямат интернет страници.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално