Танев: В някои висши училища е налице самоуправленство

12977
Танев: В някои висши училища е налице самоуправленство
Снимка: БГНЕС

Една от най-нелицеприятните страни на системата на висшето образование в България е превръщането на академичната автономия в параван за самоуправството в някои български висши училища, заявява министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев в становище по повод събитията в Стопанска академия „Димитър Ценов" Свищов през последната седмица.

„Разклатена е и без това силно отслабената вяра на гражданите, студентите и преподавателите в европейското качество на определени висши училища, съобразяването с мнението на хората и контрола на държавата над феодалните порядки там. МОН призовава всички институции на държавата да съдействат за решаването на този толкова значим за българското общество случай.

Танев иска реформа на рейтинговата система за ВУЗ-овете

Рейтинговата система за оценяване на образователните направления изигра своята положителна роля, но тази система има някои несъвършенст...

Като министър на образованието и науката, настоявам за спешното намиране на цивилизовано решение на отдавна трупаните нарушения на академичните норми отвъд предела на всяка търпимост, което чака българската общественост. Вярвам в морала на уважаваните наши колеги от Академията и това, че ще отговорят на очакванията на обществеността и държавните институции, като преценят обстановката и бъдещия си авторитет пред гражданите и учените в България", отбелязва проф. Танев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com