Тракийският университет ще обучава специалисти за IT сектора

4979
Тракийският университет ще обучава специалисти за IT сектора
Снимка: Актуално

„Предизвикателство пред Тракийския университет е разкриването на IT специалности, но Стара Загора има нужда от такива“, обясни проф. Иван Въшин, ректор на Тракийския университет, по време на среща в Стара Загора. На нея образованието и бизнесът обсъждаха проблемите на взаимодействието между тях за осигуряването на професионални технически кадри за местната икономика, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Според ректора обучението на специалисти в областта на информационните технологии може да започне още през следващата учебна година, защото висшето училище има възможности да обособи база и да намери специалисти, които да преподават на бъдещите студенти, в тази нова за университета специалност.

И Ян Енглерт вече е със звезда и дръвче в Алеята на липите в Стара Загора

Полският актьор Ян Енглерт, познат на българската публика с ролята на отец Ередия във филма на Въло Радев "Осъдени души", е седмият арт...

Представителите на бизнеса подкрепиха идеята, а кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, инициатор на работната среща, подчерта, че в променящите се условия една от задачите на местната власт е да продължи връзката между образованието и бизнеса. „Основната цел е всички да си партнираме и да успеем да създадем тези специалности, които се търсят от бизнеса. Заедно трябва да се погрижим", каза Тодоров. Той обясни, че в променящите се условия трябва да се направи така, че младите хора да бъдат задържани в града и да се направи необходимото животът им да е по-добър. Кметът посочи, че трябва да се привличат сериозни инвеститори, които да разкриват производства с висока добавена стойност. Област Стара Загора е в тройката по средна работна заплата, а община Стара Загора е в първата двадесетица, припомни кметът и обясни, че трябва да се търсят начини за увеличаване на заплатите и за привличане на млади хора.

Задоволство от създадените в Стара Загора връзки между образованието и бизнеса за създаването на професионални кадри за местната икономика изрази министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в срещата. В следващите 10-15 години във всички области на производството ще има недостиг на кадри, ще се промени и възрастовата структура на работещите, смята той. Според него сега сериозно внимание се обръща на техническото образование и на въвеждането на дигиталните умения в училище. Висшите училища обаче са по-затворени във връзките си с местната икономика и имат да наваксват в това отношение. „Стара Загора е с голям потенциал, тук трябва да се заложи на индустрия с висока добавена стойност", каза образователният министър и обеща съдействие за разкриването на катедра за IT обучение и за акредитиране на специалности в Тракийския университет. Той уточни, че Стара Загора е един от градовете с потенциал за интелигентна специализация в областта на информационните технологии.

В срещата участваха представители на образователни институции и бизнес организации, както и на местната власт и на регионални държавни институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com