Учениците ще се тестват за COVID-19 в класните си стаи

3801
Учениците ще се тестват за COVID-19 в класните си стаи
Снимка: iStock

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентира подробно процеса на тестване в училищата. С нея те правят задължителни за изпълнение Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка.

Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години - и ако имат документ за ваксинация.

Общинските лечебни заведения в Бургас разкриха пунктове за безплатно тестване за COVID-19

Общинските лечебни заведения в Бургас разкриха пунктове за тестване и диагностика на лица за наличие на болестта COVID – 19. Изсл...

Изследването се извършва в училището, с изключение на учениците със специални образователни потребности, които се тестват вкъщи. В случаите когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.

Изследването на учениците се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В документа са подробно разписани четири задължителни протокола за поведение при съмнение или случай на COVID-19 в училището.

Шокиращо или не, но пред Българската национална телевизия служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров изуми с изказване за тестването на учениците, което противоречи на заповедта. Той заяви, че "няма никакъв проблем родителите, завеждайки децата си на училище, да направят тестовете пред училище". "Дали ще го направят вкъщи, или пред вратата на училището, няма съществена разлика. Това е абсолютно допустимо", каза здравният министър.

Директорът на Софийския център за подкрепа на приобщаващото образование: Масовото COVID тестване за децата ще е безболезнено и ще ги върне към нормалността (ВИДЕО)

През седмицата стана ясно, че се прави всичко възможно съвсем скоро да се възстанови присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас. М...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование