Учители и ученици - заедно пишем модерната история на българското образование

12888
Учители и ученици - заедно пишем модерната история на българското образование
Снимка: Klett

Изминаха три необикновени месеца в живота на всеки обикновен човек. Но това са и три необикновени месеца за родното образование. Дигиталната епоха нахлу за миг, но това не само не уплаши българските учители, а напротив, накара ги да откриват нови и оригинални начини да изпълняват мисията си на посланици на знанието. 

С наближаващия край на тази необичайна учебна година потърсихме отново тримата български учители от видеото, заснето от издателство КЛЕТ България. Попитахме ги  как са посрещнали трудностите в условията на пандемия, как са се справили с предизвикателствата на дигиталното обучение и какво е тяхното виждане за бъдещето на образователната система. Ето какво споделиха в блиц интервю преподавателите Августина Давчева от Софийската математическа гимназия, Александър Чакмаков от 31-во СУ - София, и Росица Василева от столичното 1-во СОУ:

1. Пред какви трудности се изправихте по време на извънредното положение?

Августина Давчева: Трудностите бяха първия час при първата онлайн връзка с първия клас. Но с първото кликване на бутона всичко се подреди.  

Александър Чакмаков: Основните трудности бяха в началото на извънредното положение, в това децата да разберат, че училището може да функционира и по различен начин, в използването на електронната среда - учебници, проекти, домашни работи.

Росица Василева, 1-во СОУ София: Трудностите бяха и в личен, и  в професионален план. Трябваше да стоя вкъщи заедно с 5-годишния ми син, без възможност за разходки и контакти с хора, и същевременно се изправих пред голямото приключение, наречено дистанционно обучение.

2. Какво най-много Ви липсваше и какво най-много Ви хареса в новите условия през изминалите три месеца?

Августина Давчева: Липсваха ми реакциите и най-вече атмосферата в клас. Хареса ми бързата организация на Ръководството на СМГ и единната платформа на работа. Това превъзмогна стреса  при мен и колегите за търсене и намиране на подходящи канали за комуникация.

Александър Чакмаков: Липсва ми живият контакт. От друга страна, след като учениците свикнаха с новата реалност, урочната работа започна с пълна сила и успеваемостта се повиши.

Росица Василева: Хареса ми,че имах възможност да продължа обучението на моите ученици. Липсваше ми живият контакт - за един учител е от голямо значение да е в контакт с децата.

3. Какво е Вашето виждане за бъдещето на образованието? Как смятате, че ще се отрази на българското образование внезапната промяна, през която преминахме?

Августина Давчева: Считам, че случилото се може единствено да се отрази позитивно в българското образование. В нормална обучителна среда електронните платформи задължително трябва да продължат да съществуват паралелно като  изключително ценен ресурс за консултации, подпомагащо обучение, допълнителна работа с изявени ученици, за работа по проекти между самите ученици в малки групи, за обучение при грип и защо не и за родителски срещи.

Александър Чакмаков: Смятам, че този тип дигитализация повлия добре на българското образование. В бъдеще ще бъде по-лесно да се работи от вкъщи, както и да се минава на дистанционно обучение по 1-2 седмици преди сериозни грипни ситуации.

Росица Василева: Със сигурност дистанционното обучение промени българското образование. Голяма част от колегите ми и аз, разбира се, все по-често започнахме да работим с електронни ресурси, нещо, което в присъственото обучение не е наложително. Повечето колеги сега са по-смели и спокойни в работата си с различни приложения и програми. Смятам, че тази форма на обучение може да е подкрепяща или допълваща, но не и основна за дълъг период.

4. Споделете ни какви са Вашите трикове, за да структурирате един пълноценен онлайн урок.

Августина Давчева: Трикове нямам. Изградих  нова методика на преподаване, синхронизирана с новия тип обучение. Оказа се успешна, коректив за която е обратната връзка на учениците ми.

Българските учители не са скучни

Часовникът бавно отмерва времето,  учениците са привели глави над отпечатания тест, а учителят зорко бди да не се преписва и ако н...

Александър Чакмаков: Няма трикове. Ако и в обикновената класна стая уроците са на ниво, то те неминуемо се прехвърлят и във виртуалната класна стая. Когато се проявява разбиране, децата го усещат и работят с желание.

Росица Василева: За един пълноценен онлайн урок учителят задължително трябва да има план А и план Б. Може да има прекъсване на интернета или да се получи микрофония, или други затруднения. Затова установих предварителни правила за работа.

5. Промениха ли се и как отношенията с учениците Ви?

Августина Давчева: Не, взаимността между учениците и учителя е независима величина от вида преподаване - виртуално или реално.

Александър Чакмаков: Предполагам - не. Прави обаче впечатление, че децата искат да дойдат и да седната в класната си стая повече от всякога. Сега връзката учител - ученик - родител е много силна.

Известни родители се включват във виртуална библиотека за самоподготовка със своите деца

Известни български лица се включиха във виртуалната Библиотека за самоподготовка на издателство Клет, за да покажат на родителите как у...

Росица Василева: Станахме по-близки, защото трудностите бяха взаимни. Освен това, включвайки камерите си, ние сякаш се пренасяхме в дома на всяко дете, а и те в моя дом.

По-голяма промяна претърпяха отношенията ми с родителите. Признателна съм за толерантността, търпението и разбирането, които проявиха.

6. Пишете ли забележки, ако не внимават?

Августина Давчева: Не, разчитам на личния, и то успешен, контакт по телефона с родител.

Александър Чакмаков: Забележката е остаряло понятие - такива ми пишеха на мен като ученик. :-) Сега е добре децата да бъдат стимулирани.

Специални части от учебни помагала, готови за разпечатване и фотокопиране, улесняват самоподготовката на учащите у дома

От днес водещото образователно издателство Клет България предлага на своя сайт www.klett.bg/библиотека специално разработена секция с ч...

Росица Василева: Да пишеш забележка, че децата не внимават в дистанционното обучение, е все едно радиоводещият да се сърди на слушателите, че се разсейват. Това пречи на тях самите, а не на класа. 

7. Какво ще пожелаете на Вашите ученици за края на учебната година?

Августина Давчева: Вярвайте в собствената си победа, защото „Побеждават онези, които вярват, че ще победят!”

Александър Чакмаков: Да знаят, че учителите им вярват в тях.  Пожелавам им прекрасно лято, да забравят за технологиите и компютрите... да го прекарат в планината или на морския бряг, да заредят силите си и да са готови  за една много по-успешна 2020/2021.

Росица Василева: На всичките си ученици желая да са здрави, да изживеят незабравима лятна ваканция и наесен всички да се видим в училище! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com