X
 
 

Учителите в България работят по 59 часа седмично при норма 40 часа

4016 2
photo of Учителите в България работят по 59 часа седмично при норма 40 часа
Снимка: Getty Images/Guliver
Натовареността на учителите продължава да расте - те работят близо 20 часа на седмица над нормата, а административната им дейност, която няма връзка с образователния процес, в последните 2 г. е нараснала с 3 часа до общо 15 часа. Това показва анкета на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Участвалите в нея учители признават, че работната им седмица достига понякога до 59 часа, при максимална норма по Кодекса на труда от 40 часа. Средната продължителност на учителската седмица е 49 часа и се е повишила с час за последните две години. Административната работа пък, без пряка връзка с учебната дейност, е в размер на 15 часа седмично и за този период също се е повишила с 3 часа.

Правителството отпусна 948 235 лв. за транспортните разходи на учителите

Правителството одобри 948 235 лв. допълнителни средства по бюджетите на общините за възстановяване на транспортните разходи или разходи...

Всичко това е в рамките на обичайното работно време на учителя. Според профсъюза обаче всеки преподавател трябва да получи по 200 лв. допълнително като „добавка административни дейности“.

60% от анкетираните учители са декларирали, че са били задържани в училище и детската градина със заповед на директора, без да им е възложена конкретна дейност, показва изследването на синдикат "Образование". Според преподавателите МОН оказва засилен натиск върху регионалните управления на образованието и директорите на образователните институции, за да могат да се осъществят хилядите административни дейности, пише в. "Сега".

От синдиката смятат, че бумащината далеч не е безобиден и малък проблем, който може да се реши с няколко нормативни оптимизации, защото той отблъсква младите учители от решението да се посветят на професията. Затова оттам предлагат на министерството 17 идеи как да се разтоварят педагозите от несвойствените им задачи. Сред тях са бързо въвеждане на административна и методическа дигитализация, вкл. електронна документация. Оттам настояват документацията на учениците със специални потребности и броят на задължителните екипни срещи да бъдат намалени, също както и докладите и справките, свързани с учениците в риск, талантливи ученици и тези, които изостават.

Синдикатът посочва редица документи, които би следвало да бъдат намалени или премахнати - тези за организиране на ученически пътувания, екскурзии и излизания извън двора на училището с учебна цел, задължителните доклади, които класните ръководители и учителите по отделните учебни предмети трябва да пишат в началото на учебната година, в края на всеки учебен срок и в края на учебната година, изискуемата документация при допълнителната работа с ученици през лятото и т.н.

Около 40 000 учители ще напуснат системата на образованието през следващите 7 - 8 години

Около 40 000 учители ще напуснат системата на образованието през следващите 7-8 години. Това съобщи Антоанета Андреева, председател на ...

От профсъюза смятат, че годишните тематични разпределения трябва да бъдат само в електронен вариант, анкетите за училищен тормоз да се провеждат от психолога или педагогическия съветник, а процедурите за наказания на ученици да бъдат облекчени, като се премахнат всички съпътстващи протоколи, доказващи формално процедурата. Според тях е излишно преструктурирането на материала да се прави писмено и да се утвърждава от директора, който не е специалист по дадения предмет. За наредбата за приобщаващо образование пък искат да бъде отменена, защото въвежда абсурдни задължения, спъващи същинската работа на учителите. Едно от исканията им е за "спиране на постоянното психологическо насилие над директори и учители, които държавната образователна администрация упражнява чрез писма, заповеди, наредби и постановления". "Лошото планиране от страна на администрацията на МОН рефлектира в постоянно изискване на спешни документи с абсурдно кратък срок на изпълнение от РУО и педагогическите институции", посочват от "Подкрепа".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • българин 1 българин преди 8 месеца Профил на трол?
    А стига бе, "Учителите в България работят по 59 часа седмично при норма 40 часа", сигурно е вярно, но на колко места и заедно с частните уроци, нали?! Иначе се скъсват от работа - 20 часа по 45' седмично и още толкова в клюки и сладки приказки или не, а?!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Бедна ти е фантазията колко много административни изисквания са вменени на учителите с новия Закон за предучилищно и училищно образование и съпътстващите го 19 образователни стандарта. Добре би било да не се изказваш неподготвен, на база спомени от време оно.
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Цецка Цачева подава оставка заради Апарт...

Правосъдният министър Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток", потвърдих...

Последно в Актуално