За последните 11 години: Над 20 000 студенти теглили кредит за обучение

2230
За последните 11 години: Над 20 000 студенти теглили кредит за обучение
Снимка: iStock

21 703 студенти и докторанти са теглили кредит, за да покрият разходите за обучение или издръжка. Това показват данни на образователното министерство за периода от началото на септември 2010 г. до края на същия месец тази година. Средният размер на отпусканите кредите е 7029 лв.

През последните няколко години броят на бъдещите висшисти, които се възползват от изгодни заеми, пада, показват наблюденията на Националното представителство на студентските съвети. А причината е, че кредитите вече изобщо не са толкова изгодни. “Таксите за образование се увеличиха и на много от студентите е трудно да се издържат“, казва пред “Телеграф“ Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

На каква възраст е добре да започне обучението по програмиране?

Програмирането - сериозен сектор, който все повече и повече запълва пазара на труда. Може ли обучението по програмиране да започне още ...

Лихвата на кредитите за учещите е годишна, фиксирана и не може да надхвърля 7%. Тя не е променяна през последните 10 години. Срокът за погасяване на кредитите е 10-годишен и започва да тече една година след завършване на обучението, обясняват от МОН. От ведомството на проф. Николай Денков съобщават за изданието още, че договор за кредитиране на студентите и докторантите са подписали осем търговски банки. Само две от тях обаче предлагат осезаемо по-нисък лихвен процент – съответно 4.95 % и 3.95%. Те обаче не са толкова познати на студентите и бъдещите висшисти масово не знаят, че предлагат по-изгоден заем, обяснява Даниел Парушев. Той допълва, че 80% от тях теглят кредит от една банка, където лихвата е 6.5%. Таксите за образование в последните две години скачат, като при медицинските специалности са 30% нагоре, дава пример Даниел Парушев. Между 10 000 и 12000 лв. плащат студентите в МУ, които са платената форма на обучение.

Отделно стоките и услугите, всичко поскъпва и тази лихва, близка до 7%, е изключително висока и не е нормална за студентски кредит, смятат от организацията. Затова те се срещнаха с министъра на образованието проф. Николай Денков и с представители на Асоциацията на банките. От Националното представителство на студентите изразиха надежда, че лихвите ще паднат. В противен случай интересът към заемите ще продължи да намалява, а студентите да изпитват все повече финансови затруднения.

Даниел Парушев подкрепя тенденцията за спад на теглещите кредит с цифри. През 2012 г. близо 4000 студенти са взели такъв, а миналата година едва 400. Според някои анализи причината може да се търси и в това, че студентите ни забогатяват. Повече младежи учат и работят, но в основата на отлива е високият лихвен процент, категоричен е Парушев. Затова пред Асоциацията на банките Националното представителство на студентите е изложило исканията си – фиксираната лихва да падне от 7% на 3% и да има възможност за плаваща съобразно инфлацията. Парушев даде пример и с други държави. Във Великобритания тя е между 1 и 3%, в Испания – 0.3%, Естония от 2 до 5%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Отпуснаха още 30 млн. лв. за ремонт на студентски общежития в три града

Отпадат таксите за студенти и докторанти в университетите

Решено: Учениците отсъстват до 15 дни с бележка от родител

Училище в Ловешко забрани мобилните телефони

Второ явяване на матурите за поправка - шанс или разхайтване за учениците?

Кандидат-студентите на Софийския университет ще посетят деня на отворените врати (СНИМКИ)

Министерството на културата погреба НГДЕК: Мариела Папазова остава директор на училището (СНИМКИ И ВИДЕО)

Начален учител с груби изрази към деца: Министър Цоков разпореди проверка

Директор на столично училище взриви мрежата: Защо трябва да уважаваме учителя на детето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование