X
 
 

За всички ученици до седми клас ще има шкафчета от идната учебна година

2787 6
За всички ученици до седми клас ще има шкафчета от идната учебна година
Снимка: БГНЕС
Ние подготвихме списък от седем мерки. Закупихме училищни шкафчета за над 300 000 ученици, въведохме използването на електронни учебници, оптимизирахме използването на учебните помагала. Трябва да има шкафчета за всички ученици от 1. до 7. клас от началото на идната учебна година. Това заяви в ефира на bTV образователният министър Красимир Вълчев относно обезпечаването на всички школа у нас с шкафчета за ползване от страна на учениците. Министърът посочи, че мерките, които ведомството е предприело, имат ефект що се касае до намаляване на тежестта на ученическите раници.

Изпитът след 7. клас

Красимир Вълчев: Напрежението около разделянето на метеоролозите с БАН е потушено

"Напрежението около сагата с разделянето на метеоролозите с БАН вече е потушено, но остават няколко спора, които се отнасят до имоти. О...

На практика няма промяна - изпитът ще бъде в две части, а не в два модула. Ученикът може да реши да не участва във втората част. Дали ще се казва две части, или два модула, няма промяна, поясни Вълчев.

Първата част ще бъде от 25 задачи, втората част ще бъде преразказ. Запазва се продължителността на изпита. Оценката ще бъде една. Ученикът може да излезе след првата част и да не влезе за втората. За учениците със специални потребности ще има допълнителни 80 минути, както е досега, коментира още Вълчев.

Къде са учениците?

Успяхме да върнем 9000 деца в клас по данни от ноември месец. Констатираме между 60 000 и 70 000 деца, които са в рискови групи. Нашите екипи ходят по домовете и разговарят с родителите. Това са в повечето случаи деца, при които семейството няма отношение към образованието, обясни министърът. Активирали сме всички инструменти, с които разполагаме. Между 2.5% и 3% имаме отпадане на ученици заради ранни бракове, стана ясно от думите на Красимир Вълчев.

Заплатите на учителите

Вълчев: Правото на образование на детето трябва да бъде задължение на родителите

И без промяна в конституцията можем да търсим много други начини да обвържем правото на образование с други неща. Общините, когато се о...

Учителската заплата ще бъде минималната 920 лева, а средната ще бъде близо 1100 лева. Тези, които сега постъпват на работа като учители, ще вземат чисто около 800 лева, тъй като те нямат и добавката за прослужено време, заяви Вълчев.

Може би нямаме толкова ясно регионални липси на учители. По-скоро имаме липси на учители по чужди езици и информатика. Очакваме по-голям недостиг през следващите 10 години. Този недостиг ще бъде по-голям там, където има малко населено място, уточни министърът.

Направихме промени, за да дадем средства на малките и средните общини. Предоставяме допълнително стипендии за така наречените "приоритетни" професионални направления. Имаме рационализиране на приема. Увеличава се приемът в професионалните направления, които имат по-високи доходи, каза образователният министър.

Бъдещето на НИМХ

Институтът (Националният институт по метеорология и хидрология - бел. ред.) се запази в неговата цялост, просто премина като предприятие към МОН. В него работят много добри специалисти, много добри физици. Разрешен е и спорът с имотите. НИМХ си запази цялото имущество и имоти, които е използвал, потвърди Вълчев. По думите му в момента има спор основно за една сграда, която обаче не се ползва пълноценно нито от НИМХ, нито от БАН. Спорът е приключил на 99%, увери министърът.

Ученици с астма ще могат да отсъстват от занятия, когато въздухът е опасно мръсен

Училищата ще бъдат инструктирани да предприемат мерки при рискови нива на фини прахови частици във въздуха. Министърът на образованиет...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 •  5 преди 1 година Профил на трол?
  Обективна оценка на добро образование : САМО когато децата останат да учат в България и спрат да учат в чужбина ! Всичко друго е талаш от некадърници .
 •  4 преди 1 година Профил на трол?
  От времето на Дража Вълчева до сега ОБРАЗОВАНИЕТО ни е в непрекъснат УПАДЪК ! Независимо какъв е министъра - СДС, БСП или ГЕРБ, та колко измет се нагласи за министър, та доценти, професори, академици, само Бай Хасан до сега не е ставал министър . Ама не се знае .
 • заядлив счетоводител 3 заядлив счетоводител преди 1 година Профил на трол?
  Ученическите чанти са тежки заради безбожно скъпите и безбожно тежките учебници от лъскава скъпа хартия! Учебниците на вестникарска хартия са 3 пъти по-леки и 5 пъти по-евтини! Далаверата със скъпите учебници влече далаверата с ученическите шкафчета!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ами клатикурците в това кьопаво министерство (а те са почти всички), нали и те искат Сейшели, Кариби, пък и Хаваи а това без едри бакшиши не става ! А образованието кучета го яли, за него си има чужбина .
  : 0 !
 •  2 преди 1 година Профил на трол?
  От времето на Дража Вълчева до сега ОБРАЗОВАНИЕТО ни е в непрекъснат УПАДЪК ! Независимо какъв е министъра - СДС, БСП или ГЕРБ, та колко измет се нагласи за министър, та доценти, професори, академици, само Бай Хасан до сега не е ставал министър . Ама не се знае .
 • Учител - по народному даскал 1 Учител - по народному даскал преди 1 година Профил на трол?
  Новият седянкаджия с нови обещания . Шкафчетата няма да изправят образованието ни на крака ! Абе Алан Кольо, отговори си на въпроса : Защо българчетата ходят да учат в чужбина а не У НАС ? Ако си отговориш, значи имаш нещо под шапката !