За всички ученици до седми клас ще има шкафчета от идната учебна година

3664
За всички ученици до седми клас ще има шкафчета от идната учебна година
Снимка: БГНЕС

Ние подготвихме списък от седем мерки. Закупихме училищни шкафчета за над 300 000 ученици, въведохме използването на електронни учебници, оптимизирахме използването на учебните помагала. Трябва да има шкафчета за всички ученици от 1. до 7. клас от началото на идната учебна година. Това заяви в ефира на bTV образователният министър Красимир Вълчев относно обезпечаването на всички школа у нас с шкафчета за ползване от страна на учениците. Министърът посочи, че мерките, които ведомството е предприело, имат ефект що се касае до намаляване на тежестта на ученическите раници.

Изпитът след 7. клас

Красимир Вълчев: Напрежението около разделянето на метеоролозите с БАН е потушено

"Напрежението около сагата с разделянето на метеоролозите с БАН вече е потушено, но остават няколко спора, които се отнасят до имоти. О...

На практика няма промяна - изпитът ще бъде в две части, а не в два модула. Ученикът може да реши да не участва във втората част. Дали ще се казва две части, или два модула, няма промяна, поясни Вълчев.

Първата част ще бъде от 25 задачи, втората част ще бъде преразказ. Запазва се продължителността на изпита. Оценката ще бъде една. Ученикът може да излезе след првата част и да не влезе за втората. За учениците със специални потребности ще има допълнителни 80 минути, както е досега, коментира още Вълчев.

Къде са учениците?

Успяхме да върнем 9000 деца в клас по данни от ноември месец. Констатираме между 60 000 и 70 000 деца, които са в рискови групи. Нашите екипи ходят по домовете и разговарят с родителите. Това са в повечето случаи деца, при които семейството няма отношение към образованието, обясни министърът. Активирали сме всички инструменти, с които разполагаме. Между 2.5% и 3% имаме отпадане на ученици заради ранни бракове, стана ясно от думите на Красимир Вълчев.

Заплатите на учителите

Вълчев: Правото на образование на детето трябва да бъде задължение на родителите

И без промяна в конституцията можем да търсим много други начини да обвържем правото на образование с други неща. Общините, когато се о...

Учителската заплата ще бъде минималната 920 лева, а средната ще бъде близо 1100 лева. Тези, които сега постъпват на работа като учители, ще вземат чисто около 800 лева, тъй като те нямат и добавката за прослужено време, заяви Вълчев.

Може би нямаме толкова ясно регионални липси на учители. По-скоро имаме липси на учители по чужди езици и информатика. Очакваме по-голям недостиг през следващите 10 години. Този недостиг ще бъде по-голям там, където има малко населено място, уточни министърът.

Направихме промени, за да дадем средства на малките и средните общини. Предоставяме допълнително стипендии за така наречените "приоритетни" професионални направления. Имаме рационализиране на приема. Увеличава се приемът в професионалните направления, които имат по-високи доходи, каза образователният министър.

Бъдещето на НИМХ

Институтът (Националният институт по метеорология и хидрология - бел. ред.) се запази в неговата цялост, просто премина като предприятие към МОН. В него работят много добри специалисти, много добри физици. Разрешен е и спорът с имотите. НИМХ си запази цялото имущество и имоти, които е използвал, потвърди Вълчев. По думите му в момента има спор основно за една сграда, която обаче не се ползва пълноценно нито от НИМХ, нито от БАН. Спорът е приключил на 99%, увери министърът.

Ученици с астма ще могат да отсъстват от занятия, когато въздухът е опасно мръсен

Училищата ще бъдат инструктирани да предприемат мерки при рискови нива на фини прахови частици във въздуха. Министърът на образованиет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com